Aurinkopaneelit asennettuna Wirmax Solarilta.

Aurinkopaneelien hinta

Miten aurinkopaneelien hinta määräytyy? Entä miten niiden hinta on kehittynyt viime aikoina? Millaiset aurinkopaneelit kannattaa hankkia? Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin.

Mistä aurinkopaneelien hinta koostuu?

Jos mietit, mikä on paras aurinkopaneeli, olemme kirjoittaneet aiheesta artikkelin aiemmin.

Lue lisää, mikä on paras aurinkopaneeli vuonna 2024 >>

Voit myös selvittää sinulle sopivimman aurinkovoimalan aurinkopaneelilaskurissamme.

Aurinkopaneelien tai -voimaloiden hinnat koostuvat seuraavista tekijöistä:

Materiaalit (50-70 % voimalan hinnasta)

  • Aurinkopaneelien määrä (paneelit, kiskot ja kiinnikkeet 60-70 % materiaalien hinnasta)
  • Invertteri (20-30 % materiaalien hinnasta)
  • Pientarvikkeet, kuten aurinkopaneelikaapelit, turvakytkimet ja muut sähkömiehen tarvikkeet (10 % materiaalien hinnasta)

Työn osuus (30-50 % voimalan hinnasta)

  • Kattokiinnikkeiden, kiskojen ja paneelien kiinnitys (70 % työstä)
  • Johdotus, putkitus yms. katolta invertterille (20 % työstä)
  • Invertterin ja turvakytkimen asennus sekä mittaukset (10 % työstä)

Mietityttääkö työn iso osuus tai hinta?

Aurinkovoimalaa hankkiessa moni kiinnittää huomiota melko suureen työn osuuteen. Usein työn määrää arvioidessa kannattaa huomioida seuraavat seikat:

  • Työskentely tapahtuu pääasiassa katolla, joka on vaarallisempaa ja hitaampaa.
  • Työllä ja komponenteilla on pitkät takuut, ja ne on tehtävä kerralla kunnolla. Jos ei noudata maahantuojan tai valmistajien ohjeita, ei takuut pidä vahinkojen sattuessa.
  • Aurinkovoimaloiden asennus on luvanvaraista toimintaa (edellyttää S2-luvat).
  • Kokonaishinta ratkaisee. Tilaaja voi hyötyä suuremmasta kotitalousvähennyksestä, mutta se ei silti tarkoita, että toimittaja tekee kohtuutonta voittoa, varsinkin kun huomioi komponenttien ja töiden huomattavan pitkät takuuajat.

Aurinkopaneelien hintakehitys

Tilastollisesti aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet (€/W) 90 % viimeisen 20 vuoden aikana. Tekniikka kehittyy noin 5+ % vuosittain, joka näkyy pienellä viiveellä paneelien hinnoissa. Myös valmistus, toimitus ja asennusmäärät vaikuttavat hintoihin.

Merkittävin muutos aurinkopaneelien hintoihin tapahtui, kun muutama vuosi sitten purettiin 47,6 % tuontitulli kiinalaispaneeleilta. Sen myötä paneelien hinnat putosivat ja osittain myös laatu kohentui. Lopputuloksena tilaaja saa parempia aurinkopaneeleja halvemmalla, ja eurooppalaisetkin paneelivalmistajat joutuivat laskemaan hintojaan. Huomionarvoista on, että suomalaistutkijoiden vertailuissa monien kiinalaisvalmistajien paneelit ovat jopa laadukkaampia kuin suomalaiset.

Keväällä 2022 kysyntä räjähti, kun sähkön hinnat nousivat pilviin. Maahantuojat eivät olleet varautuneet nopeasti kasvaneeseen kysyntään ja merikonttien hinnat olivat edelleen koronarajoituksien myötä korkealla. Tämä näkyi mm. siinä, että hinnat nousivat syksyyn 2022 mennessä. Keväällä 2023 hinnat palautuivat kevään 2022 tasolle. Kesällä 2023 osa maahantuojista sai isompien tilausmäärien myötä hintoja entistä kilpailukykyisemmäksi.

Pitkässä juoksussa paneelien hinnat (€/W) tulevat siis väistämättä alas teknologian kehityksen myötä, mutta on mahdollista että lakipiste on saavutettu, ja tälläkin hetkellä erinomainen tuotto pääomalle (9-12 % verotonta tuottoa) yhdistettynä huolettomaan ja huoltovapaaseen teknologiaan tekee aurinkopaneeleista houkuttelevan sijoituskohteen tänäkin päivänä!

Haluatko tarjouksen aurinkovoimalasta?

Tutustu Wirmax Solarin aurinkopaneelipalveluihin lisää!

pyydä tarjous aurinkopaneeleista

Onko kysyttävää tai haluatko tarjouksen? Ota yhteyttä alla olevalla yhteydenottolomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä.

Tarjouspyyntölomake – Solar