Aurinkopaneelit omakotitaloon, mökille, kiinteistöihin.

Kannattaako aurinkopaneelit?

Aurinkopaneelien hankinta suunnitelmissa? Kannattaako aurinkopaneelit?

Moni miettii nyt aurinkopaneelien hankkimista ja pohtii kysymystä, kannattaako aurinkopaneelit. Tässä artikkelissa kerromme vastauksen kysymykseen ja näytämme esimerkkilaskelman avulla kannattaako aurinkopaneeleihin satsata vuonna 2023.

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita:

  • Sähkön hinnan ennuste aurinkopaneelien kannattavuuden näkökulmasta
  • Aurinkopaneelien kannattavuuslaskelma
  • Aurinkopaneelit nostavat kotisi arvoa

Sähkön hinnan ennuste aurinkopaneelien kannattavuuden näkökulmasta

Vaikka vuoden 2022 energiakriisin aikaisia sähkön hintoja, missä määräaikaiset sopimukset pomppasivat 15-40 snt/kWh, tuskin on odotettavissa, on aurinkopaneelit edelleen kannattava investointikohde.

Hetkellisesti sähkön hinta voi olla jopa negatiivinen, mutta asiantuntijat ennustavat keskimääräisen hinnan pysyvän 5,5-12,5 snt/kWh alueella niinä ajanjaksoina, kun aurinkovoimalat tuottavat hyvin.

Halvin määräaikainen sopimus juuri nyt (14.6.2023) on 9,77 snt/kWh. Näillä sähkön hinnoilla aurinkovoimaloilla on edelleen 6-9 vuoden takaisinmaksuaika, joka on verotonta säästöä.

Sähkön hinnan ennusteet vuosille 2023-2025.
Sähköfutuurien hintoja vuosille 2023-2025.

Aurinkopaneelien kannattavuuslaskelma

  • Oletetaan, että kodin vuosikulutus on noin 20 000 kWh
  • Aurinkovoimalat voivat realistisesti leikata tästä 20-35 % pois
  • Noin 6,9 kWp voimala (16 aurinkopaneelia) voi tuottaa vuodessa 6200 kWh 
  • Jos sähkön hinta olisi futuurien keskiarvo (8 snt/kWh), tulee sähkön kokonaishinnaksi siirtoineen noin 15 snt/kWh
  • Tällöin vuosittainen säästö on noin 900 €
  • Voimalan hinta on kotitalousvähennyksen jälkeen esimerkiksi 7500 €
  • Takaisinmaksuaika: 8,3 vuotta (9 % veroton vuosituotto sijoitetulle pääomalle)

Tulevina vuosina sähkön hinnassa on luvassa suuria vaihteluita, mutta keskimäärin sähkön kokonaishinta kuitenkin nousee vuosittain 2 % (Tilastokeskus). Tämä huomioiden takaisinmaksuaika on jopa parempi kuin yllä mainittu 8,3 vuotta.

Aurinkopaneelit nostavat kotisi arvoa

Tutkimukset osoittavat, että aurinkopaneelit nostavat kotisi arvoa. Tähän on tietysti hyvä syy: sähkö on luultavasti pysyvästi kalliimpaa kuin aiempina vuosina, ja aurinkovoimala pienentää kiinteistön kokonaiskulutusta 20-35 %. Tämä näkyy suoraan pienempänä sähkölaskuna ja asumisen kustannuksina. Vaikka et siis asuisi nykyisessä asunnossasi koko takaisinmaksuaikaa, saat luultavasti asuntosi paremmin kaupaksi. Lisäksi aurinkopaneelit ovat nykyään tyylikkäitä!

Yhteenveto

Aurinkopaneelit ovat nykyisillä (kesäkuu 2023) sähkön hinnoilla yksi parhaista sijoituskohteista, mitä markkinoilta löytyy. Oikein mitoitettuna ja laadukkaasti asennettuna aurinkovoimala on huoleton ja huoltovapaa kymmenien vuosien ajan. Wirmax Solarilta saat tukea oikean valinnan tekemisessä ja laadukkaan asennuksen jopa 2-4 viikossa.

Ollaan yhteydessä!

pyydä tarjous aurinkopaneeleista

Onko kysyttävää tai haluatko tarjouksen? Ota yhteyttä alla olevalla yhteydenottolomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Tarjouspyyntölomake – Solar