Sähköasennukset Uudellamaalla, Keski-Suomessa ja Kanta-Hämeessä.

Sähkökiukaan asennus itse vai ammattilaisella?

Sähkökiukaan asennus itse ei ole Suomessa sallittua. Sähkökiukaan vaihtaminen tulee ajankohtaiseksi viimeistään kiukaan käyttöiän tullessa täyteen, mutta ongelmia tai vikoja voi joskus ilmetä jo aiemmin.

Lue, miksi sähkökiukaan asennus itse ei ole mahdollista ja mitä asennuksesta tulee tietää!

Tässä artikkelissa käsitellään seuraavia aiheita:

 • Milloin sähkökiuas pitää vaihtaa?
 • Sähkökiukaan asennus itse – Muista noudattaa lakia
 • Mitä sähkökiukaan asennuksessa tulee huomioida?
 • Sähkökiukaan vaihto
 • Sähkökiukaan vaihto hinta
 • Unohda sähkökiukaan asennus itse – Jätä sähkötyöt Wirmaxille

Milloin sähkökiuas pitää vaihtaa?

Sähkökiukaan käyttöikä on 10 – 15 vuotta. Jos kiuas on lähemmäs tai yli 10 vuotta vanha ja siinä ilmenee ongelmia, on siis parempi vaihtoehto vaihtaa kiuas jo suoraan uutene kuin lähteä korjaamaan vikoja.

Sähkökiuas on aika päivittää tai huoltaa sen iästä riippuen, mikäli huomaat seuraavia ongelmia:

 • Kiuas ei enää lämpene kunnolla 
 • Saunasta on tullut sähkösyöppö 
 • Haluat päivittää saunan ilmettä 
 • Kiukaan käyttöikä on tullut vastaan 
Sähköasennukset Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Keski-Suomessa Wirmaxilta.
Sähköasennukset Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Keski-Suomessa Wirmaxilta.

Sähkökiukaan asennus itse – Muista noudattaa lakia

Suomessa sähkötöiden suorittamiseen sovelletaan tiukkoja sääntöjä ja lakeja, jotka on suunniteltu varmistamaan sähköturvallisuus. Nämä säännökset koskevat myös sähkökiukaan asennusta.

Sähköturvallisuuslaki (1135/2016) määrittelee vaatimukset sähkölaitteistojen turvalliselle käytölle ja asennukselle. Lain tavoitteena on ehkäistä sähköstä aiheutuvia vaaratilanteita, vahinkoja ja tulipaloja.

Sähkötöitä saavat Suomessa suorittaa vain asianmukaisesti koulutetut ja pätevöityneet henkilöt. Tämä tarkoittaa, että sähköasennukset, mukaan lukien sähkökiukaan asennus, on yleensä jätettävä ammattilaisen tehtäväksi. Pätevyyden osoittaa sähköalan koulutus ja voimassa oleva sähkötyöturvallisuuskortti.

Tietyissä olosuhteissa ja rajoitetusti omakotitalon omistaja saa tehdä joitakin sähkötöitä itse. Nämä työt ovat kuitenkin rajattu pienimuotoisiin ja vähäriskisiin asennuksiin, ja ne vaativat joka tapauksessa aina ammattilaisen suorittaman tarkastuksen ja hyväksynnän.

On tärkeää tarkistaa voimassa olevat määräykset ja rajoitukset ennen minkään sähkötyön aloittamista.

Mitä sähkökiukaan asennuksessa tulee huomioida?

Sähkökiukaan asennuksessa on useita tärkeitä seikkoja, minkä vuoksi homma kannattaa jättää ammattilaiselle. Ammattilainen huomioi kaikki olennaiset asiat asennusprosessissa:

 • Sähköturvallisuusmääräykset
 • Turvaetäisyydet kiukaan ja palavien materiaalien välillä
 • Ilmanvaihto saunassa, jotta lämpö jakautuu tasaisesti ja ilmanlaatu pysyy hyvänä
 • Jännite ja teho, jotta sähköverkon jännite ja kapasiteetti ovat yhteensopivia kiukaan kanssa
 • Vikavirtasuojakytkin, mikä on tärkeä sähköturvallisuuden kannalta
 • Valmistajan asennusohjeet
 • Tukeva kiinnitys ja tasainen alusta
 • Tarkastus ja testaus asennuksen jälkeen
 • Ensimmäinen lämmitys, jolla varmistetaan, että kiuas toimii oikein ja turvallisesti

Sähkökiukaan vaihto

Ennen kuin sähkökiuas irrotetaan seinästä, on varmistettava, että kiukaaseen johtava virta katkaistaan. Tässäkin tapauksessa, ainoastaan pätevällä ammattilaisella on oikeus irrottaa sähkökiuas ja liittää se takaisin sähköverkkoon.

Vanhan kiukaan poistamisen jälkeen, kun sen kiinnikkeet on saatu irti, on tärkeää tarkastaa seinän kiinnityspisteen tila. Jos seinä ei ole enää uudenveroisessa kunnossa, kiinnityspistettä on vahvistettava tarpeen mukaan.

Kiukaan mukana tulevista asennusohjeista voi vielä varmistaa turvaetäisyyksien oikeellisuuden, mikäli uusi kiuas on eri kokoinen kuin vanha.

Sähköasentaja 24/7 Wirmaxilta.

Sähkökiukaan vaihto hinta

Kun on aika vaihtaa sähkökiuas, hintaan sisältyy itse kiukaan hankinta, vanhan poistaminen ja uuden asennus.

Edullisemmat sähkökiukaat voivat maksaa noin 100–300 euroa, ja laadukkaammat ja monipuolisemmilla ominaisuuksilla varustetut kiukaat taas 300–1000 euroa tai jopa enemmän.

Lisähintaa voivat tuoda esimerkiksi kiuaskivien päivitys ja vanhan kiukaan hävittäminen, jos paikallinen jätehuolto perii maksun suurikokoisista sähkölaitteista.

Jos asennus vaatii lisätöitä, kuten sähköjärjestelmän päivityksiä tai rakenteellisia muutoksia saunassa, kustannukset voivat nousta.

Meillä Wirmaxilla sähkötyöt maksavat 60e/h + alv. ja minimilaskutus on 2 tuntia. Matkat kohteeseen ja mahdolliset siirtymät ovat myös asennusaikaa ja veloitamme tästä toteutuneen ajan mukaan. Tarvikkeet veloitetaan menekin mukaan

Tutustu palveluun ja tilaa sähkömies helposti netistä >>

UNOHDA SÄHKÖKIUKAAN ASENNUS ITSE – jÄTÄ SÄHKÖTYÖT WIRMAXILLE

Sähkötyöt täytyy lain ja turvallisuuden puolesta jättää aina ammattilaiselle. Wirmaxin sähkömiehet ovat kokeneita, päteviä ammattilaisia, joilta kaikenlaiset kodin sähkötyöt hoituvat nopeasti ja helposti.

Palvelulupauksemme on, että tulemme paikalle silloin, kun on sovittu – ja teemme sen, mitä on luvattu. Se on pitänyt, sillä asiakastyytyväisyytemme on 4,9/5,0.