Paloilmoitinjärjestelmä.

Palovaroitin taloyhtiön vastuulla? Näin uusi pelastuslaki velvoittaa taloyhtiöitä vuonna 2026.

Palovaroitinjärjestelmien merkitys on korostunut uuden pelastuslain myötä, joka siirtää vastuun palovaroittimista asukkailta taloyhtiöille. Tämä opas auttaa taloyhtiöitä navigoimaan uuden lainsäädännön vaatimusten läpi ja tarjoaa selkeitä ohjeita palovaroitinjärjestelmän hankinnasta ja ylläpidosta.

Tässä blogissa käsitellään seuraavia aiheita:

 • Näin pelastuslaki muuttuu – Palovaroittimet taloyhtiön vastuulle
 • Palovaroitin taloyhtiölle – Näin suunnittelet hankinnan
 • Palovaroitin taloyhtiölle – Asennus ja ylläpito
 • Wirmax hoitaa palovaroittimet taloyhtiölle

Näin pelastuslaki muuttuu – Palovaroittimet taloyhtiön vastuulle

Vuoden 2026 alusta alkaen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuu siirtyy asukkailta taloyhtiöille. Tämä muutos parantaa koko kiinteistön turvallisuutta, koska taloyhtiö pystyy varmistamaan, että jokaisessa huoneistossa on toimiva palovaroitin. Taloyhtiöillä on oltava selkeä suunnitelma palovaroitinjärjestelmien hankinnasta, asennuksesta ja ylläpidosta. Lainsäädännön muutoksen myötä taloyhtiöiden on myös huolehdittava siitä, että kaikki asunnot ovat asianmukaisesti varustettuja, ja niiden asennus ja testaus tapahtuvat säännöllisesti. Tämä takaa, että järjestelmät ovat toimintakunnossa, mikä minimoi tulipalojen riskit ja mahdollistaa nopeamman reagoinnin hätätilanteissa. Lisäksi, taloyhtiöiden on otettava huomioon kustannukset ja budjetoitava tarvittavat resurssit ennakolta, jotta järjestelmät pysyvät ajan tasalla ja toimintavarmoina.

Palovaroitin taloyhtiölle – Näin suunnittelet hankinnan

 1. Keskustelu isännöinnin kanssa: Isännöinnin on hyvä ottaa uusi lainsäädäntö puheeksi taloyhtiön osakkaiden kanssa mahdollisimman pian. Tämä varmistaa, että kaikki taloyhtiön eri osapuolet ovat tietoisia vastuista ja muutoksista.
 2. Budjetointi: Palovaroittimien hankinta ja ylläpito tulee ottaa huomioon taloyhtiön budjetissa. Laitteet on uusittava kymmenen vuoden välein, ja niistä aiheutuvat kustannukset tulee ennakoida. On tärkeää varata riittävästi rahaa säännöllisiin huoltoihin ja mahdollisiin järjestelmäpäivityksiin.
 3. Laitteiden valinta: Taloyhtiöiden on päätettävä, asennetaanko huoneistoihin paristokäyttöiset vai esimerkiksi pitkäkestoisilla akuilla varustetut laitteet. Sähköverkkoon kytketyt varoittimet voivat olla pakollisia tietyissä saneeraustilanteissa. Lisäksi kannattaa harkita langattomien järjestelmien käyttöönottoa, jotka voivat tarjota joustavuutta ja helpon asennuksen ilman suuria rakennustöitä.
 4. Yhteistyökumppanien valinta: Taloyhtiön tulee valita luotettava ja kokenut toimittaja palovaroitinjärjestelmille. Esimerkiksi me Wirmaxilla tarjoamme kattavia palveluita, jotka kattavat kartoituksen, suunnittelun, asennuksen ja huollon, varmistaen, että järjestelmä täyttää kaikki lain vaatimukset ja parantaa kiinteistön turvallisuutta merkittävästi.
 5. Asukkaiden tiedottaminen: Taloyhtiön tulee myös varmistaa, että asukkaat ovat tietoisia uusista palovaroitinjärjestelmistä ja niiden toiminnasta. Tämä voi sisältää ohjeita laitteiden testauksesta, vikailmoitusten tekemisestä ja paloturvallisuuden perusasioista. Ohjeet ja vikailmoitusten tekeminen on hyvä tehdä mahdollisimman helpoiksi taloyhtiön asukkaille.

Hyvin suunniteltu ja toteutettu palovaroitinjärjestelmä parantaa koko taloyhtiön turvallisuutta ja varmistaa lainmukaisuuden pitkälle tulevaisuuteen.

Palovaroitin taloyhtiölle – Asennus ja ylläpito

 1. Asennus: Asennustöistä tulee sopia huoltoyhtiön kanssa. Huoneistojen palovaroittimien asennus ja kunnossapito vaativat huollon työpanosta, ja tämä työ on hyvä ajoittaa esimerkiksi huoltokierrosten yhteyteen.
 2. Testaus ja huolto: Asukkaiden vastuulle jää ainoastaan palovaroittimen testaus ja ilmoittaminen vioista, kuten pariston loppumisesta. Taloyhtiön on varmistettava, että testaus tapahtuu säännöllisesti ja laitteet toimivat moitteettomasti.

Wirmax hoitaa palovaroittimet taloyhtiölle

Wirmaxin tytäryhtiö Gane tarjoaa taloyhtiöille modernit palovaroitinjärjestelmät, jotka täyttävät kaikki lain vaatimukset ja lisäävät turvallisuutta merkittävästi.

 1. Modernit: Wirmaxin palovaroitinjärjestelmät mahdollistavat helpon asennuksen ilman suuria rakennustöitä. Nämä järjestelmät ovat kustannustehokkaita ja varmistavat, että kaikki huoneistot ovat suojattuja.
 2. Säännöllinen huolto: Wirmax tarjoaa myös säännölliset huoltopalvelut, jotka takaavat, että järjestelmä pysyy toimintakunnossa ja täyttää lain vaatimukset.
 3. Laiteriippumaton: Olemme laiteriippumaton järjestelmätoimittaja. Toimimme asiakaslähtöisesti ja toimitamme muun muassa seuraavia järjestelmiä: Prodex Firescape, Inim ja Previdia.

Wirmax on kotimainen yritys joka tarjoaa muun muassa kattavia paloilmoitinjärjestelmiä. Nämä järjestelmät tunnistavat orastavan tulipalon ja hälyttävät avun luoksesi automaattisesti. Toimitamme palovaroittimet taloyhtiölle avaimet käteen -periaatteella, mukaan lukien kartoitus, suunnittelu, toteutus ja vuosihuolto. Asennukset toteutetaan yhteistyössä Wirmaxin tytäryhtiö Gane Oy:n kanssa.

Tarjouspyyntölomake – Turva