Vanha lämminvesivaraaja voi aiheuttaa vaaratilanteita

Tukes on muistuttanut lämminvesivaraajiin liittyvistä riskeistä. Myös lämminvesivaraajat täytyy vaihtaa tietyin väliajoin ja asentaminen kuuluu jättää aina ammattilaiselle.

”Viime vuosien aikana Tukesin tietoon on tullut lämminvesivaraajille sattuneita käytön aikaisia vaaratilanteita sekä muutamia isoissa kiinteistöissä tapahtuneita räjähdysonnettomuuksia. Lämminvesivaraajat ovat myös olleet osallisena useissa rakennuspaloissa.

Havaitut vaaratilanteet ja onnettomuustapaukset ovat usein liittyneet lämminvesivaraajien rajoitin- ja varolaitteissa sekä sähkölaitteissa esiintyneisiin vikoihin tai puutteisiin. Lisäksi varaajien syöpyminen ja korroosio ovat voineet vaikuttaa onnettomuuksien syntymiseen”, Tukes kertoo.

Kiinteistön palovahingossa ollut varaaja, tilavuus 200 litraa. Palo lähti varaajasta, syynä virheellinen sähköasennus ja käyttötapa. Varaaja oli asennettu talon ulkopuolelle tehtyyn erilliseen tilaan, jossa ei ollut lämmitystä. Putket olivat jäätyneet ja niitä oli sulatettu lämpöpuhaltimella.
Kuva: Tukes

Osasyynä vaaratilanteisiin ja onnettomuuksiin ovat olleet lämminvesivaraajien ikääntyminen, käyttö- ja huolto-ohjeiden puuttuminen ja/tai niissä esitettyjen huollon ja kunnossapidon laiminlyönti.

Tyypillinen käyttöikä lämminvesivaraajissa on 15-20 vuotta. Käyttöiän pituuteen vaikuttaa kuitenkin moni tekijä, kuten lämminvesivaraajan säiliön materiaali ja käyttövedenlaatu. Vuotoriski alkaa kasvamaan yli 20 vuotta vanhoissa varaajissa. Uuden lämminvesivaraajan hankkimista kannattaa kuitenkin harkita jo aikaisemmin, mikäli yli 10 vuotta vanhaan lämminvesivaraajaan alkaa tulla pikkuvikoja.

Wirmaxin ammattilaiset asentavat sinulle uuden lämminvesivaraajan juuri sinun tarpeitasi varten. Wirmax myös huoltaa mm. Jäspin lämminvesivaraajia. Voit ostaa lämminvesivaraajan verkkokaupastamme, tai vaihtoehtoisesti jättää tarjouspyynnön verkkosivuiltamme haluamastasi mallista.