Aurinkopaneelit Uudellemaalle, Kanta-Hämeeseen ja Keski-Suomeen.
|

Aurinkovoimalan mitoitus taloyhtiöön

Aurinkovoimalan mitoitus taloyhtiöön riippuu siitä, halutaanko voimala mitoittaa vain kiinteistön kulutukseen vai myös asukkaiden kulutukseen energiayhteisön avulla. 

Energiayhteisön avulla kiinteistön tarpeiden ylittävä sähkö voidaan jakaa asukkaille, ja asukkaat välttyvät osittain sähkönsiirtomaksuilta.

Lue kaikki energiayhteisöstä ja taloyhtiön aurinkopaneeleista >>

Jos voimalan vuosituotannon mitoittaa olemaan noin 20–30% taloyhtiön vuosikulutuksesta, menee lähes kaikki tuotettu sähkö omaan käyttöön, jopa kesällä. 

Suurempi voimala tuo enemmän säästöä keväällä ja syksyllä, mutta se on myös alttiimpi sähkön pörssihinnan vaihteluille ja sen vuoksi takaisinmaksuaikaa on vaikeampi arvioida.

Aurinkopaneelit omakotitaloon, mökille, kiinteistöihin.

Aurinkovoimalan mitoitus taloyhtiöön – Esimerkkilaskelma

Taloyhtiön vuosikulutus on 150 000 kWh. Aurinkovoimala tuotannon halutaan olevan noin 20% tästä, eli voimalan pitäisi tuottaa noin 30 000 kWh vuosittain. 

Etelään osoittavia paneeleja pitää luultavasti asentaa noin 33 kWp, jotta tuotantotavoitteeseen päästään. Ilmansuunnasta ja taloyhtiön sijainnista riippuen paneeleja voi tarvita myös enemmän, tai jos halutaan voimalan muutenkin kattavan suuremman osuuden yhtiön sähköstä. 

Tarkka mitoitus ilman ylituotantoa saadaan vain tarkastelemalla kesäkuukausien klo 8 – 18 välistä tuntikohtaista kulutusta (löytyy esim. Fingridin Datahubista). Jos kerrot tämän ajankohdan korkeimman kulutustunnin noin 1,3:lla, niin saat sopivan voimalamitoituksen, jossa ei juurikaan mene tuotantoa myyntiin.

Alla esimerkki taloyhtiön kulutuksesta ja aurinkovoimalan mitoituksesta. 

Aurinkopaneelit taloyhtiön – Miten tehdään hankinta helpoksi?

Edustatko taloyhtiötä ja olette kiinnostuneita aurinkopaneelien kannattavuuden selvittämisestä tai kilpailuttamisesta? Voit pyytää meiltä alustavan kartoituksen ja tarjouksen! 

Näin homma tyypillisesti etenee:

  1. Pyydä kilpailutus tai aurinkovoimalakartoitus energiahankkeisiin erikoistuneilta insinööritoimistolta (esim. Maaskola, Energiainsinöörit). Voitte tehdä kilpailutuksen myös itse, jos tiedätte minkälaista voimalaa olette hankkimassa ja voitte määritellä kriteerit melko tarkasti.
  2. Kilpailutuksen aikana kerätään tyypillisesti 2-5 tarjousta. 
  3. Hallitus tutustuu tarjouksiin ja tekee joko itse tai yhteistyössä insinööritoimiston kanssa valinnan jossa voidaan huomiodaan mm. Hinta, referenssit, toimintahistoria ja laatu.
  4. Hallitus tekee ehdotuksen joko toimijan valitsemisesta, hankinnan siirtämisestä tai että hankintaa ei tehdä.
  5. Hallitus kutsuu ylimääräisen yhtiökokouksen koolle tai esittää hanketta seuraavassa yhtiökokouksessa, ja joko saa tai ei saa valtuutusta edistää asiaa sovituissa raameissa.
  6. Jos hanke etenee, voidaan tehdä tilaussopimukset, pitää tarvittavat urakan aloituspalaverit ja aloittaa hanke.
  7. Voimalan asennus vie laajuudesta ja työmaan henkilöstön määrästä riippuen 2 – 10 työpäivää.
  8. Urakoitsija tekee tarvittavat ilmoitukset verkkoyhtiölle, voimala saa kytkentäluvan ja pian se tuottaa sähköä.

Aurinkopaneelit taloyhtiöön – Mistä aloittaa?

Kun haluat taloyhtiöösi aurinkopaneelit,  voi projektin aloittaminen tuntua haastavalta. On hyödyllistä pyytää projektin aikana apua asiantuntijoilta, jotka voivat auttaa sinua arvioimaan hankkeen kokonaiskustannukset ja säästöpotentiaalin, sekä muuta hyödyllistä tietoa projektin etenemisestä. 

Meiltä saat aurinkosähkön suunnittelupalvelun, jonka avulla sinun on helpompi kilpailuttaa tarjouksia. Saat samalla asiantuntijan suunnitelman toteutuksesta, ja tiedät itse paremmin, mitä kohteeseesi voidaan tai on kannattavaa toteuttaa.

Kun suunnitelma ja rahoitus on kunnossa, on aika valita luotettava aurinkopaneelien toimittaja ja asentaa paneelit paikoilleen. Ammattitaitoiset asentajat varmistavat, että aurinkopaneelit toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. Koko projekti vaatii tiivistä yhteistyötä taloyhtiön, asukkaiden ja asiantuntijoiden välillä. Tämä huolellinen suunnittelu ja toteutus takaa, että aurinkopaneelit tuovat merkittäviä säästöjä taloyhtiölle, ja projekti etenee suunnitelmien mukaan.

Harkitsetteko aurinkovoimalan hankintaa tai haluatteko kilpailukykyisen tarjouksen luotettavalta ja kokeneelta toimijalta? Ota yhteyttä!