Wirmax LVI-urakointi.
|

Säätölaitehuolto – Kaikki mitä sinun tulee tietää siitä

Säätölaitehuolto on tärkeä osa niiden tehokkaan ja luotettavan toiminnan takaamiseksi, ja sen asianmukainen toteuttaminen vaikuttaa merkittävästi tuotannon tehokkuuteen, turvallisuuteen ja kustannussäästöihin.

Lue kaikki säätölaitehuollosta, ja valitse ammattitaitoinen ja kokenut kumppani huoltotoimenpiteisiin.

Tässä artikkelissa käsitellään seuraavia aiheita:

 • Mitä ovat säätölaitteet?
 • Säätölaitehuolto – Miksi se on tärkeää?
 • Milloin säätölaitehuolto tehdään?
 • Säätölaitehuolto tarpeen? Näistä merkeistä tiedät sen olevan ajankohtaista
 • Säätölaitteiden huolto- ja valvonta ammattitaidolla ympäri vuorokauden – Wirmax
Hybridi-lämmitys: kaukolämpö ja ilma-vesilämpöpumppu. Maalämpö kerrostaloon

Mitä ovat säätölaitteet?

Säätölaitteilla tarkoitetaan laitteita tai järjestelmiä, jotka ovat suunniteltu valvomaan, säätämään ja ohjaamaan erilaisia prosesseja tai järjestelmiä. Säätö-ja valvontalaitteiden tarkoituksena on säätää tiettyjä parametreja, kuten lämpötilaa, painetta, virtausta, kosteutta tai muita prosessien muuttujia, pitäen ne halutulla tasolla tai alueella.

Säätölaitteiden avulla voidaan hallita monimutkaisia järjestelmiä ja prosesseja automaattisesti tai manuaalisesti. Ne voivat reagoida ympäristön muutoksiin, kuten lämpötilan nousuun tai laskuun, paineen muutoksiin tai muihin tekijöihin, säilyttäen samalla halutun tilan tai suorituskyvyn.

Säätölaitteita käytetään moniin eri tarkoituksiin:

Lämmitys- ja ilmastointijärjestelmät: Taloyhtiöissä on yleensä lämmitys- ja ilmastointijärjestelmiä, joissa on säätölaitteita, kuten termostaatteja, venttiilejä ja säätöpumppuja. Näiden avulla säädetään lämmityksen ja ilmanvaihdon määrää ja lämpötilaa eri huoneissa.

Vedenjakelu ja lämpimän veden säätö: Säätölaitteet voivat hallita vedenjakelua eri osissa kiinteistöä ja myös säätää lämmintä vettä esimerkiksi lämpötilan ja paineen suhteen.

Valaistusjärjestelmät: Älykkäissä rakennuksissa ja taloyhtiöissä voi olla säätölaitteita, jotka ohjaavat valaistusta ja energiaa säästäviä järjestelmiä.

Turvajärjestelmät: Säätölaitteet voivat olla osa taloyhtiön turvajärjestelmiä, kuten palohälytysjärjestelmiä ja ovien lukitusjärjestelmiä.

Säätölaitehuolto – Miksi se on tärkeää?

Säätölaitteiden avulla varmistetaan rakennusten tehokas toiminta, asumismukavuus ja asukkaiden turvallisuus. Lisäksi moderneissa rakennuksissa älykkäät säätölaitteet voivat auttaa optimoimaan energiankulutusta ja parantamaan yleistä rakennusten hallintaa.

Säätölaitteiden säännöllinen ja oikeaoppinen huolto on tärkeää useista syistä. Niiden asianmukainen toiminta varmistaa, että prosessit toimivat tehokkaasti ja optimaalisesti. Virheellisesti toimivat säätölaitteet voivat aiheuttaa vaaratilanteita, joten säännöllinen huolto vähentää riskiä onnettomuuksista. Lisäksi säännöllinen huolto auttaa ehkäisemään suurempia vikoja ja laitehäiriöitä, mikä vähentää odottamattomia kustannuksia ja lisätä laitteiden käyttöikää.

Kiinnostuitko tai haluatko tarjouksen? Ota yhteyttä!

Wirmax Oy. Säätölaitehuolto

Milloin säätölaitehuolto tehdään?

Säätölaitteiden huolto olisi hyvä tehdä kahdesti vuodessa. Pääsääntöisesti syksyllä huolletaan lämmitykseen liittyvät laitteet, ja keväällä taas jäähdytykseen liittyvät laitteet. Näin varmistetaan, että laitteet toimivat optimaalisesti ympäri vuoden, sekä erityisesti silloin, kuin sääolosuhteet vaativat.

Säätölaitehuolto suoritetaan yleensä säännöllisesti osana ennaltaehkäisevää ylläpitoa, jotta voidaan varmistaa laitteiden toiminta ja pitkä käyttöikä. Tarkat aikataulut ja huoltovälit voivat kuitenkin vaihdella laitteiden tyypin, valmistajan suositusten ja niiden käyttötarkoituksen mukaan. 

Useimmat valmistajat antavat suosituksia säätölaitteidensa huoltoväleistä ja -toimenpiteistä. Näihin suosituksiin sisältyy tietoa siitä, milloin tiettyjä osia tulisi tarkastella, puhdistaa, kalibroida tai vaihtaa. Jotkut säätölaitteet saattavat vaatia säännöllisiä tarkastuksia esimerkiksi vuosittain tai puolivuosittain. Näissä tarkastuksissa arvioidaan laitteen yleistä kuntoa, suorituskykyä ja tarvetta mahdollisille huoltotoimenpiteille.

Lisäksi laitteiden ympäristöllä ja käyttöolosuhteilla voi olla merkitystä huoltotarpeeseen. Esimerkiksi vanhat laitteet tai sellaiset laitteet, jotka altistuvat kovalle kulumiselle, pölylle, kosteudelle tai muille haitallisille tekijöille, saattavat tarvita tiheämpää huoltoa. Vanhemmat laitteet voivat tietenkin kaivata jopa päivittämistä uudempiin komponentteihin teknologian kehittyessä.

Tärkeää on noudattaa valmistajan suosituksia ja mahdollisia alan standardeja, joita sovelletaan kyseisten laitteiden huoltoon. Säännöllinen huolto auttaa ehkäisemään suurempia vikoja ja laitehäiriöitä, mikä vähentää odottamattomia kustannuksia, ja lisää laitteiden käyttöikää.

Ammattilainen osaa auttaa sinua säännöllisen huoltorytmin määrittelyssä. Meiltä Wirmaxilta saat myös teknisen huollon vuosisopimuksen, joka on vaivaton tapa huolehtia taloyhtiösi laitteiden kunnosta.

Säätölaitehuolto tarpeen? Näistä merkeistä tiedät sen olevan ajankohtaista

Säätölaitteen huoltotarpeen tunnistaminen voi olla hyödyllistä kiinteistön omistajalle tai hoitajalle. Vaikka ammattilainen voi suorittaa tarkemman ja perusteellisemman tarkastuksen, on hyödyllistä tunnistaa merkkejä, jotka voivat viitata säätölaitteen mahdolliseen huoltotarpeeseen. 

Tässä muutamia merkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

 • Toimintahäiriöt: Jos säätölaitteen normaali toiminta muuttuu, esimerkiksi jos se ei enää reagoi oikein tai jos se ei ylläpidä haluttua tilaa, kuten lämpötilaa tai painetta, tämä voi olla merkki huoltotarpeesta.
 • Epätavalliset äänet tai värinä: Äkilliset äänet tai värinä, jotka eivät ole tyypillisiä kyseiselle laitteelle, voivat olla merkki jostain ongelmasta. Esimerkiksi venttiilin väärä toiminta voi aiheuttaa äkillisiä ääniä tai värinää.
 • Nestevuodot tai vuotojen merkit: Jos havaitset vuotoja, kosteutta tai muita merkkejä nesteestä tai öljystä säätölaitteen ympärillä, tämä voi olla merkki viallisesta osasta tai tiivisteen ongelmasta.
 • Hälytykset tai ilmoitukset: Nykyaikaisissa säätölaitteissa on usein hälytyksiä tai ilmoituksia, jotka voivat kertoa mahdollisista ongelmista tai huoltotarpeesta. Me tarjoamme kiinteistön omistajille kattavaa huolto-, etävalvonta- ja dokumentointipalveluamme.
 • Käyttöikä: Jos säätölaitteet ovat olleet käytössä pitkään ilman huoltoa tai ne ovat vanhempia malleja, ne saattavat kaivata tarkastusta tai päivityksiä varmistaakseen tehokkaan toiminnan.
 • Energiankulutuksen muutokset: Jos huomaat odottamattomia muutoksia energiankulutuksessa ilman selkeää syytä, se voi viitata säätölaitteiden toimintahäiriöihin tai tehottomuuteen.

Säätölaitteiden huolto- ja valvonta ammattitaidolla ympäri vuorokauden – Wirmax

Me Wirmaxilla tarjoamme kattavia huolto- ja etävalvontapalveluita kiinteistön omistajille ja hoitajille. Huolto- ja ylläpitosopimuksemme tarjoavat nopeaa ja kustannustehokasta palvelua, joka takaa luotettavan toiminnan vuosien ajan. 

Tarjoamme lisäksi dokumentointipalveluita, pääkäyttäjä-/helpdesk-palveluita,  sekä järjestelmien etävalvontaa, sekä teknisen huollon vuosisopimuksia. Ennakoivan huollon avulla saavutetaan laitteistolle pitkä elinkaari ja vältytään käyttökatkoilta. Lisäksi kiinteistöautomaation jatkuva etävalvonta 24/7 mahdollistaa kiinteistön olosuhteiden tiedostamisen ja hälytyshistorian seurannan. 

Automaatio- ja turva-asennukset toteutetaan yhteistyössä Wirmaxin tytäryhtiö Gane Oy:n kanssa.

Ota meihin yhteyttä, niin suunnitellaan yhdessä kustannustehokas ja toimiva ratkaisu sinun kiinteistösi tarpeisiin!