Aurinkopaneelit Uudellemaalle, Kanta-Hämeeseen ja Keski-Suomeen.

Aurinkopaneelit uudiskohteeseen

Oletko rakentamassa uutta taloa? Tässä kohtaa on hyvä hetki miettiä ratkaisuja miten voit saada säästöä, siistimmän lopputuloksen ja paremman tuotannon aurinkopaneeleilla vaikka asentaminen ei tapahtuisi välittömästi.

Paneelien asemointi

Paras ilmansuunta katolla on etelä, tai suunnilleen etelään. Ero tuotannossa länsi-itään on jopa 20%. Jos mahdollista, olisi hyvä jos hyödynnettävää pinta-alaa löytyy jostain muualta kuin pohjoiseen osoittavalta katolta mahdollisimman paljon. Yleisesti ottaen mikä vain suunta on hyvä, kunhan katto ei ole kallellaan pohjoiseen.

Jos rakentamisessa ei ole lainkaan mietitty jälkeenpäin lisättäviä aurinkopaneeleja, on juuri eteläisellä katolla usein kävelysiltoja, piippuja, lumijarruja tai muita esteitä jotka vaikuttavat paneelien asemointiin ja hyödynnettävään pinta-alaan.

Aurinkopaneelivaraukset säästävät asennuskustannuksissa ja antavat siistimmän lopputuloksen

Aurinkopaneeleille voi rakennusvaiheessa tehdä edullisesti varaukset, jotka paitsi nopeuttavat ja helpottavat jälkiasennusta, niin ne myös antavat siistimmän lopputuloksen. Kaapeleita ja niiden suojaputkia ei tarvitsekaan vetää lappeen yli ja talon seinää pitkin, vaan kaikki voidaan saada huomaamattomasti vedettyä suoraan sähkökeskukselle.

Varauksiin on kaksi vaihtoehtoa:

  • Valmis kaapeli / kaapelit sähkökeskukselta (en suosittele, jos aurinkovoimalan kokoonpano ja invertterin asemointi ei ole tarkasti tiedossa etukäteen)
  • Tyhjä, mahdollisimman suora putki (esim 50mm) sähkökeskuksen läheisyydestä katolle

Tyhjän putken läpi aurinkopaneelien kaapelit on helppo vetää jälkikäteen juuri sellaisella tavalla mitä kokoonpano edellyttää. Katolle voidaan vaikkapa jättää irrotettava luukku, josta paneelien kaapelit saadan kätevästi putkelle.

Sähkötöiden määrä voi tällä tavalla pienentyä useilla tunneilla, jota voi pitää pienenä neuvotteluvalttina kohteen toteutushinnassa.

Oikein mitoitettu voimala

Oikein mitoitettuun voimalaan vaikuttaa talon arvioitu kokonaiskulutus, lappeen ilmansuunta ja ympäristön varjostus. Taloudellisista lähtökohdista tehdyssä päätöksessä suurin osa tuotannosta (70 – 100%) menee omaan kulutukseen. Talon lähtökulutus voi myös olla matalampi, esimerkiksi 10 000 – 14 000 kWh / vuosi, mutta suunnitelmissa on yksi tai useampi sähköauto, joka voi lisätä vuosittaista kulutusta noin 2000 – 6000 kWh / auto. Tämäkin voidaan huomioida esimerkiksi suuremmalla invertterivalinnalla, jossa jätetään yksi paneelikentän sisääntulo vapaaksi, mikäli lopulliseen arvioituun kulutukseen ei heti halua mitoittaa voimalaa. Voit kääntyä sopivassa mitoituksessa meidän puoleemme.

Pohditko itse aurinkopaneeleita uudiskohteeseen tai remontointikohteeseen?

Voit kääntyä meidän puoleen! Huomioidaan asiat etukäteen, kun niihin voi vielä vaikuttaa. Jos paneelit aikoo hankkia, hankinta kannattaa yleensä tehdä joko mahdollisimman aikaisin tai odottaa kaksi vuotta lopputarkastuksesta, jolloin pystyt hyödyntämään kotitalousvähennystä. Aurinkopaneelien käyttöikä on 30 – 50 vuotta, joten työ kannattaa tehdä kerralla kunnolla

Ollaan kuulolla!

Pasi Savola / Wirmax Solar
pasi.savola@wirmax.fi
+358503509639