Aurinkopaneelit Uudellemaalle, Kanta-Hämeeseen ja Keski-Suomeen.

Aurinkopaneelien asennus itse

Harkitsetko aurinkopaneelien hankintaa, ja pohdit voitko säästää asennuskustannuksissa? Tässä artikkelissa käymme läpi, miten aurinkopaneelien asennus etenee vaihe vaiheelta, ja mitä kannattaa pitää mielessä, jos asennukseen ryhtyy itse.

Mitä on hyvä tietää, ennen aurinkopaneelien asennuksen aloittamista?

Ennen kuin hankit aurinkopaneelit ja aloitat niiden asennuksen itse, on sinun hyvä tietää muutamia seikkoja, jotka liittyvät aurinkopaneelien asennukseen:

 • Asennustyö itsessään vie kokeneelta tiimiltä vähintään 15-24 tuntia
 • Aurinkovoimaloiden asennus on luvanvaraista toimintaa (S2-luvat)
 • Suurin osa asennuksesta (70 %) on fyysistä työskentelyä katolla
 • Maahantuojat ovat takuukysymyksissä tarkempia, jos asennuksen on tehnyt itse, eikä ammattiasentaja
 • Perehtyminen turvamääräyksiin, suosituksiin ja turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä vie kokemattomalta asentajalta arviolta vähintään kymmeniä tunteja ennen työn alkamista
 • Pitkät takuuajat eivät auta, jos asennuksessa on tehty asennusvirheitä kiinnikkeiden, paneelien, turvakytkimen tai invertterin kanssa
 • Asennuksen tekeminen edellyttää aina vähintään yhden työkaverin, koska paneelien turvallinen käsittely yksin on lähes mahdotonta

Jos nämä kohdat eivät tekemistä hidasta, voimme olla apuna esimerkiksi voimalan mitoituksessa, materiaalien hankinnassa ja toimituksessa.

Tarvitsetko apua aurinkovoimalan suunnitteluun tai materiaalien hankintaan? Ota yhteyttä!

Aurinkopaneelit Wirmax Solarilta.

Aurinkopaneelien asennus vaihe vaiheelta

Seuraava ohjeistus käydään läpi karkealla tasolla, ja sen tarkoitus on antaa käsitys eri asennuksen vaiheista, ei toimia kattavana ohjeena. Asentajan on aina oltava itse tietoinen käyttämiensä materiaalien asennusohjeista, turvamääräyksistä ja muista toimenpiteistä, joita ei erikseen eritellä.

 1. Katon mittaaminen, voimalan mitoitus ja kaapelireittien suunnittelu ja valinta
  • Ota aurinkopaneelin mitat (pituus x leveys) ja katso, montako paneelia mahtuu suunnittelemallesi alueelle. Huom! Välikiinnikkeet ja päätykiinnikkeet vievät noin 22 mm tilaa paneelien välissä.
  • Yhteen sarjaan on kytkettävä yleensä vähintään 6 kpl paneeleja (mieluummin 8-18), jotta invertteri saa tarvittavat käynnistysjännitteet.
  • Suunnittele johdotusreitti katolta invertterille jo valmiiksi.
 2. Kattokiinnikkeiden kiinnitys
  • Merkitse kattokiinnikkeiden paikat. Huomaa kiskojen asemointi, ja miten paneelit asemoidaan kiskojen päälle siten, että paneelit ovat hyvin tuettu.
  • Kattokiinnikkeiden virallinen kiinnitystiheys voi vaihdella esim 1,2 m – 1,8 m välein. Asennusta helpottaa, ja kiinnikkeiden pitävyyttä parantaa, jos kiinnitysväli on 1,0-1,2 metriä.
 3. Kiskojen kiinnitys kattokiinnikkeisiin
 4. Paneelien nostaminen katolle. Jos laitoit kattokiinnikkeitä riittävän tiheään, voi paneeleja asemoida valmiiksi kiinnikkeiden päälle, mikä helpottaa asennusta.
 5. Paneelien kiinnitys kiskoihin ja kytkeminen sarjaan
 6. Johdotus paneeleilta invertterille ja johdotuksen suojaaminen (sähkömiehen vastuulla)
 7. Invertterin ja AC turvakytkimen asennus ja kytkentä (sähkömiehen vastuulla)

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää myös seuraaviin asioihin:

 • Etäisyys katon harjalta paneelikentän alkuun saisi olla enintään 0,5-1,0 metriä. Paneelikentän olisi hyvä olla noin 30 cm katon harjaa alempana.
 • Etäisyys paneelikentältä lumijarruun vaihtelee katon kaltevuuden ja lumen kertymisen mukaan 0,2-1,0 metriä. Oleellista on, että lumi ei valu paneelien päältä lumijarrun yli, ja toisaalta, että lumijarrun eteen kinostuva lumi ei paina paneelien reunaa epätasaisesti.
 • Kaapeloinnin suojaus on tehtävä huolellisesti, huomioiden lumen ja jään vaikutus vuosien ajan.
 • Paneelit on kiinnitettävä kiskoihin huolellisesti oikeilla kiinnikkeillä ja kiskojen on oltava suorassa.

Yhteenveto

Aurinkovoimala on taloudellisesti merkittävä hankinta, joka on oikein asennettuna parhaimmillaan 30 vuotta täysin huoltovapaa. Pitkät takuut tekevät hankinnasta melko huolettoman, kunhan asennus on tehty oikein ja laadulla. 

Jos aiempaa kokemusta asennuksesta ei ole, kannattaa laskea perehtymiseen aikaa 20-30 tuntia ja itse asennukseen 20-30 tuntia sekä huomata, että lähes koko asennuksen ajan työtä helpottaa työkaveri. Kannattaa siis laskea koko prosessille aikaa vähintään 40-60 tuntia. 

Jos haluat mieluummin voimalan avaimet käteen -periaatteella järkevällä hinnalla ja takaisinmaksuajalla, kannattaa olla Wirmax Solariin yhteydessä. Meiltä saa myös tilattua materiaalipaketit järkevään hintaan, jos päädyt asentamaan aurinkopaneelit itse.

Tutustu Wirmax Solarin aurinkopaneelipalveluihin lisää!

pyydä tarjous aurinkopaneeleista

Onko kysyttävää tai haluatko tarjouksen? Ota yhteyttä alla olevalla yhteydenottolomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä.

Tarjouspyyntölomake – Solar