Aurinkopaneelit taloyhtiöön.

Aurinkopaneelit taloyhtiöön

Aurinkovoimalat ovat erittäin kannattava keino säästää sähkölaskuissa myös taloyhtiöissä. Vaikka yksittäisten asuntojen sähkönkulutus on pieni, voi taloyhtiö perustaa energiayhteisön, jonka avulla voimalan tuotanto jakautuu asiakkaitten käyttöön esimerkiksi osakkeiden tai vastikkeiden suhteessa.

Voit lukea lisää energiayhteisöistä täältä:

https://caruna.fi/tuotteet-ja-palvelut/kotiin-ja-kiinteistoon/sahkontuotanto/energiayhteisot

Tämä siis tarkoittaa sitä, että talon katolla voi olla jopa satoja aurinkopaneeleja, mutta vain esimerkiksi 1-3 suurempitehoista invertteriä. Taloyhtiö voi näin säästää invertterien hankintakustannuksissa. Myös johdotus voi onnistua nopeasti, jos reitti IV -konehuoneeseen järjestyy suhteellisen helposti. Suuremmalla hankinnalla voi myös saada hankinnan suhteellisia kustannuksia alas materiaalien osalta. Joiltain osin voi myös syntyä lisäkustannuksia: tasakattotelineet ovat usein hieman kalliimpia kuin harjakattokiinnikkeet, mutta jotkut tasakattokiinnikkeet mahdollistavat paneelien suuntaamisen suoraan etelään, joka tarkoittaa noin 20% parempaa tuottoa kuin itä-länsi suuntaisella katolla.

Tällä hetkellä tasakatoille tyypillisiä tasakattokiinnikkeitä Suomessa ovat mm.:

 • Orima Alfa 2.1 (Voi suunnata suoraan etelään, tuoden paremman tuoton, katso kuva ylempänä)
 • Esdec FlatFix Wave® Plus (Tällä hetkellä vain länsi-itä suuntainen asennus)

Jos voimalan vuosituotannon mitoittaa olemaan noin 20-30% taloyhtiön yhteisestä vuosikulutuksesta, menee lähes kaikki tuotettu sähkö omaan käyttöön, jopa kesällä. Suurempi voimala tuo enemmän säästöä keväällä ja syksyllä, mutta se on myös alttiimpi sähkön pörssihinnan vaihteluille ja sen vuoksi takaisinmaksuaikaa on vaikeampi arvioida.

Esimerkkejä taloyhtiön yhteiskulutuksesta ja esimerkkivoimalan tehosta

 • Vuosikulutus 150 000 kWh
  • voimalan koko 40 kWp,
  • vuosittainen säästö 7000€
 • Vuosikulutus 400 000 kWh
  • voimalan koko 100 kWp,
  • vuosittainen säästö 18 000 €
 • Vuosikulutus 600 000 kWh
  • voimalan koko 150 kWp
  • vuosittainen säästö 27 000 €
Esimerkkitaloyhtiön kulutus ja voimalan tuotanto.

Esimerkkitaloyhtiön kulutus ja voimalan tuotanto.

Takaisinmaksuaika avaimet käteen kohteessa vaihtelee taloyhtiöissä yleensä 7 – 10 vuoden välillä, joka vastaa noin 8 – 12 % verotonta vuosituottoa sijoitetulle pääomalle. Parhaassa tapauksessa kustannus voi olla matalampikin.

Miten tehdään hankinta helpoksi

Monen taloyhtiön ongelma on, että isännöitsijän pitäisi saada ainakin 2 – 3 tarjousta ennen kuin tarjous voidaan hyväksyä. Tarjoukset voivat olla toisistaan hyvinkin poikkeavia ja urakassa ei ole erikseen huomioitu vaikkapa haastavaa johdotusreittiä tai asiakkaitten toiveita voimalan laajentamismahdollisuudesta tulevaisuudessa. Jos harkitsette aurinkopaneeleja, kannattaa tilata asiantuntijan kartoitus jossa isoimmat kysymykset, kuten järjestelmän mitoitus, asennus, johdotus ja hinta-arvio ankkuroituvat toteuttamiskelpoisiin raameihin, jonka pohjalta tarjouksien kysyminen toteutukselle on paljon helpompaa.