Aurinkopaneelit omakotitaloon, mökille, kiinteistöihin.

Aurinkovoimalan mitoitus

Aurinkovoimalan hankinta on merkittävä panostus kustannustehokkaampaan asumiseen tarjoten hyvällä mitoituksella kohteeseen nähden jopa 9-15 % verottoman tuoton pääomalle. Mitä enemmän hankit kerralla aurinkopaneeleja, sitä alemmaksi suhteellinen hinta putoaa. Toisaalta, jos hankit liikaa paneeleja, menee liian suuri osa tuotannosta myyntiin, eikä omaan käyttöön, mikä on sijoituksena riskialttiimpi, vaikka luonto kiittää. Tässä artikkelissa käymme läpi, mikä on oikea määrä aurinkopaneeleja.

Hyvässä aurinkovoimalan mitoituksessa huomioidaan kiinteistön kulutus tuottavimpina ajanjaksoina

Tyypillisesti omakotitalossa voi olla talvikuukausina jopa kolme kertaa suurempi kulutus kuin kesäkuukausina. Jos mitoitat aurinkovoimalan puhtaasti kesäkuun-elokuun kulutuksen mukaan, jää sinulta kevään ja syksyn tuottopotentiaalia hyödyntämättä. Yleensä parhaan takaisinmaksuajan aurinkovoimalalle saa, jos mitoittaa voimalan siten, että tuotannosta 70-80 %+ menee omaan käyttöön.

Aurinkovoimalan mitoitus.
Yllä esimerkki asunnosta, jossa on 18 000 kWh vuosikulutus ja 18 aurinkopaneelin (7,4 kWp) aurinkovoimala.

Mikä on sinulle oikea mitoitus aurinkovoimalalle?

Mitä hyötyä on hankkia suurempi määrä aurinkopaneeleja?

Aurinkovoimaloiden vaihtelevat hinnat määräytyvät karkeasti ottaen kolmesta tekijästä:

  1. Aurinkopaneelien määrä ja niiden asennus
  2. Invertterin hankinta – invertterin kapasiteetin kasvatus ei paljoa näy hinnassa
  3. Sähkötyöt 

Riippumatta minkälaisen aurinkovoimalan hankit, on sähkötyöt (kohta 3) aina tehtävä vastaavalla tavalla. Invertteri on hankittava (kohta 2), ja jos hankit hieman tehokkaamman invertterin isomman voimalan myötä, voi vaikutus lopulliseen hintaan olla vain 100-200 € luokkaa. Jos siis kasvatat aurinkovoimalan kokoa, säästät kohdissa 2-3.

Parhaimmillaan voimalan takaisinmaksuaika on hyvällä mitoituksella 6-8 vuotta nykyisillä sähkön hinnoilla (7/2023: noin 8 snt/kWh + siirto), ja yleensä paras takaisinmaksuaika saavutetaan aurinkovoimalalla, jossa ihan kaikki tuotanto ei mene omaan käyttöön.

Lue lisää aurinkopaneelien hinnoista >>

Mikä on sinulle sopiva aurinkovoimala?

Tutustu Wirmax Solarin aurinkopaneelipalveluihin lisää!

pyydä tarjous aurinkopaneeleista

Onko kysyttävää tai haluatko tarjouksen? Ota yhteyttä alla olevalla yhteydenottolomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä.

Tarjouspyyntölomake – Solar