Ilmalämpöpumppu on laite, jonka avulla pystytään siirtämään lämpöenergiaa kylmemmästä tilasta lämpimään. Ilmalämpöpumpussa jäähdytin on huonetilaan sijoitetussa sisäyksikössä, josta lämpö siirtyy puhaltimen avulla suoraan huoneilmaan. Ilmalämpöpumppu toimii myös lämpimällä säällä huoneilman jäähdytyslaitteena. Jäähdytyskäytön aikana ilmalämpöpumpun kylmäainekierto toimii päinvastaisella tavalla kuin lämmityskäytössä. Jäähdytyskäytössä sisäyksikkö toimii höyrystimenä ja ulkoyksikkö jäähdyttimenä. 

Ulkoyksikön voi sulattaa helposti ja nopeasti valuttamalla jään päälle kuumaa (ei liian kuumaa) vettä. Tämä toimenpide poistaa jäätä ulkoyksikön pinnoilta ilman, että yksikön vaurioituu. Jäätä ei missään nimessä saa hakata pois taltalla, ruuvimeisselillä tms. teräaseella.   

Ilmalämpöpumpun asennus tarvitsee alan ammattilaisen. Asennukseen liittyy myös luvanvaraisuuksia, kuten kylmäaineiden käsittelyssä sekä sähkömääräyksistä. Myös vastuukysymykset on hyvä ottaa huomioon.  

Ilmalämpöpumpulla parannat sisäilmaa, koska ilmalämpöpumppu poistaa tehokkaasti kosteutta ja samalla puhdistaa sisäilmaa. Joissakin ilmalämpöpumpuissa on erikoissuodattimia, jotka suodattavat pieniä partikkeleita huoneilmasta. Erittäin tunkkaiseen huoneilmaan auttaa kuitenkin parhaiten pienet ilmanvaihtolaitteet. 

Kylmäaine on neste- ja kaasuseos, joka liikkuu ilmalämpöpumpun sisä- ja ulkoyksikön välillä. Tämä kylmäaineen kierto saa ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhaltamaan sisätilaan joko lämmintä tai kylmää ilmaa. 

R32 kylmäaine on uusi ympäristöystävällisempi neste lämmittää/jäähdyttää tiloja. Kylmäaineen ympäristöhaitallisuutta mitataan Global Warming Potential (GWP) arvolla. Perinteisellä R410A kylmäaineella arvo on 2088 ja R32 kylmäaineella vain 675. 

Ilmalämpöpumppu tuo säästöä sähkölaskuihin, vuositasolla kiinteistön koosta riippuen jopa 30% sähkön kokonaiskulutuksesta. Kiinteistön koosta ja lämmitysmuodosta riippuen sekä tämän hetken sähkönhinnoilla säästö voi olla jopa 500-1500 € vuodessa.  Sähkö- ja öljylämmitteisissä kodeissa säästö on suurempi kuin kaukolämpökodeissa. 

Sisäyksikkö olisi hyvä sijoittaa paikkaan, josta puhallusilma pääsee liikkumaan esteettä. Usein parhain sijoituspaikka löytyy eteisestä, aulasta tai tuulikaapista.  

Ulkoyksikkö asennetaan rakennuksen ulkoseinustalle, tarpeeksi korkealle maanpinnasta. Asennuskorkeuden suositus on vähintään 50 cm, jotta ulkoyksikkö ei talvella hautaudu lumen alle, joten Lapissa asennuskorkeus voi olla paljon korkeampikin. Laitteen ympärille tulee jättää riittävästi tilaa.  

Uusimmissa ilmalämpöpumpuissa on mahdollisuus valita ylläpitolämpötila, esimerkiksi kesämökille talveksi. Ylläpitolämpötilan voi asettaa esimerkiksi +10 asteeseen, jolloin ilmalämpöpumppu pitää tilan lämpötilan noin +8-+10 asteen lämpöisenä. Tilassa täytyy olla ilmalämpöpumpun lisäksi myös sähköpatterit, joiden lämpötila on säädetty noin +7- asteeseen. Mikäli tilan lämpötila laskee alle viiden asteen, laite lakkaa toimimasta. Ylläpitolämpötila sopii siis erityisesti esimerkiksi vapaa-ajan asuntoihin, joista ollaan pidempiä aikoja poissa.