Ilmalämpöpumppu on laite, jonka avulla pystytään siirtämään lämpöenergiaa kylmemmästä tilasta lämpimään. Ilmalämpöpumpussa jäähdytin on huonetilaan sijoitetussa sisäyksikössä, josta lämpö siirtyy puhaltimen avulla suoraan huoneilmaan. Ilmalämpöpumppu toimii myös lämpimällä säällä huoneilman jäähdytyslaitteena. Jäähdytyskäytön aikana ilmalämpöpumpun kylmäainekierto toimii päinvastaisella tavalla kuin lämmityskäytössä. Jäähdytyskäytössä sisäyksikkö toimii höyrystimenä ja ulkoyksikkö jäähdyttimenä.
Ulkoyksikön voi sulattaa helposti ja nopeasti valuttamalla jään päälle kuumaa (ei liian kuumaa) vettä. Tämä toimenpide poistaa jäätä ulkoyksikön pinnoilta ilman, että yksikön vaurioituu. Jäätä ei missään nimessä saa hakata pois taltalla, ruuvimeisselillä tms. teräaseella.
Ilmalämpöpumpun asennus tarvitsee alan ammattilaisen. Asennukseen liittyy myös luvanvaraisuuksia, kuten kylmäaineiden käsittelyssä sekä sähkömääräyksistä. Myös vastuukysymykset on hyvä ottaa huomioon.
Ilmalämpöpumpulla parannat sisäilmaa, koska ilmalämpöpumppu poistaa tehokkaasti kosteutta ja samalla puhdistaa sisäilmaa. Joissakin ilmalämpöpumpuissa on erikoissuodattimia, jotka suodattavat pieniä partikkeleita huoneilmasta. Erittäin tunkkaiseen huoneilmaan auttaa kuitenkin parhaiten pienet ilmanvaihtolaitteet.
Kylmäaine on neste- ja kaasuseos, joka liikkuu ilmalämpöpumpun sisä- ja ulkoyksikön välillä. Tämä kylmäaineen kierto saa ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhaltamaan sisätilaan joko lämmintä tai kylmää ilmaa.
R32 kylmäaine on uusi ympäristöystävällisempi neste lämmittää/jäähdyttää tiloja. Kylmäaineen ympäristöhaitallisuutta mitataan Global Warming Potential (GWP) arvolla. Perinteisellä R410A kylmäaineella arvo on 2088 ja R32 kylmäaineella vain 675.
Ilmalämpöpumppu tuo säästöä sähkölaskuihin, vuositasolla kiinteistön koosta riippuen jopa 30% sähkön kokonaiskulutuksesta. Kiinteistön koosta ja lämmitysmuodosta riippuen sekä tämän hetken sähkönhinnoilla säästö voi olla jopa 500-1500 € vuodessa. Sähkö- ja öljylämmitteisissä kodeissa säästö on suurempi kuin kaukolämpökodeissa.
Sisäyksikkö olisi hyvä sijoittaa paikkaan, josta puhallusilma pääsee liikkumaan esteettä. Usein parhain sijoituspaikka löytyy eteisestä, aulasta tai tuulikaapista.
Ulkoyksikkö asennetaan rakennuksen ulkoseinustalle, tarpeeksi korkealle maanpinnasta. Asennuskorkeuden suositus on vähintään 50 cm, jotta ulkoyksikkö ei talvella hautaudu lumen alle, joten Lapissa asennuskorkeus voi olla paljon korkeampikin. Laitteen ympärille tulee jättää riittävästi tilaa.
Uusimmissa ilmalämpöpumpuissa on mahdollisuus valita ylläpitolämpötila, esimerkiksi kesämökille talveksi. Ylläpitolämpötilan voi asettaa esimerkiksi +10 asteeseen, jolloin ilmalämpöpumppu pitää tilan lämpötilan noin +8-+10 asteen lämpöisenä. Tilassa täytyy olla ilmalämpöpumpun lisäksi myös sähköpatterit, joiden lämpötila on säädetty noin +7- asteeseen. Mikäli tilan lämpötila laskee alle viiden asteen, laite lakkaa toimimasta. Ylläpitolämpötila sopii siis erityisesti esimerkiksi vapaa-ajan asuntoihin, joista ollaan pidempiä aikoja poissa.
Teho riippuu siitä, kuinka monta neliömetriä haluat lämmittää/viilentää ilmalämpöpumpulla. Ilmoitamme verkkokaupassa mallikohtaisesti, minkälaisiin tilakokoihin ne soveltuvat parhaiten. Hiukan tehokkaampi ilmalämpöpumppu kuin mitä tila vaatii, on useimmiten parempi ratkaisu kuin pienempi tehoinen ilmalämpöpumppu, joka toimii maksimikapasiteetilla.
Ilmalämpöpumpun ikä antaa hyvin osviittaa siihen, millaisia pakkasasteita ilmalämpöpumppu kestää. Esimerkiksi 8 vuotta vanha ilmalämpöpumppu karkeasti arvioiden toimii vielä -15 asteen pakkasilla, kun taas parin vuoden ikäinen pumppu toimii jopa -30 asteen pakkasilla. Kuitenkin, jos pakkasta on yli -30, niin pumppu kannattaa sammuttaa. Hyötysuhde on vielä -20 asteen pakkasella hyvä.
Ilmalämpöpumput ovat suunniteltu niin, että sähkökatkoksen jälkeen ilmalämpöpumppu kytkeytyy takaisin päälle niillä asetuksilla mitkä siihen on laitettu.
Kyllä voit. Ilmanpuhdistusta voi pitää päällä, vaikkei lämmitys- tai viilennystoiminto olisikaan päällä.
Ilmalämpöpumppuun voit tehdä ylläpitohuoltoa. Näitä on lähtökohtaisesti kaksi toimenpidettä, jotka voit suorittaa itse. Sisäyksikkö sisältää karkeasuodattimen, jonka puhdistus tulee tehdä säännöllisin väliajoin, jopa kahden viikon välein, jotta energiatehokkuus ja ilmalämpöpumpun tehokkuus säilyy maksimissaan. Toinen toimenpide minkä voit tehdä itse, on ulkoyksikön puhtaanapito.
Ilmalämpöpumppu poistaa kosteutta sisäilmasta ja kosteus siirtyy aina märästä kuivaan. Jos sammutamme ilmalämpöpumppua jatkuvasti ja ulkona on kostea ja sisällä kuiva ilma, kosteus sahaa jatkuvasti rakenteiden läpi. Ongelmilta vältytään, kun ilmalämpöpumppu on koko ajan päällä sopivalle lämpötilalle asetettuna.
Ulkoyksiköt pitävät useimmiten kovempaa ääntä kuin sisäyksiköt, joten ulkoyksikkö kannattaa sijoittaa pois makuuhuoneen läheltä. Jos haluat säilyttää välit naapureiden kanssa, ei ulkoyksikköä kannata myöskään sijoittaa lähelle naapureiden ikkunoita. Ulkoyksikölle on varattava myös tarpeeksi tilaa ympärille. Ilmalämpöpumpun sisäyksikön sijoituspaikka on myös tärkeää huomioida. Ääni kaikuu, mikäli tila on korkea tai avara, eikä kaikumiselle ole esteitä. Huoneen kaikuvuutta voi vähentää tauluilla, matoilla tms., jotta ilmalämpöpumpun ääni kuulosta niin kovalta.
Ilmalämpöpumpun huolto maksaa Wirmaxilla alkaen 299€ (sis. alv. 24%). Ota yhteyttä ja kysy lisää.
Parhaiden A+++ ilmalämpöpumppujen SCOP-arvot ovat 5.1 tai hieman enemmän. SCOP-arvo tarkoittaa energiatehokkuutta, eli jos SCOP-arvo on 5.1, ilmalämpöpumppuun syötetään 1 kW sähköä, niin ilmalämpöpumppu tuottaa 5.1 kW lämpöä.
Syy alhaiseen virtaustehoon voi olla likaisessa poresuuttimessa tai hanan sisälle on putkistosta ajautunut jotain epäpuhtauksia. Ota yhteyttä LVI-asentajaan, joka voi puhdistaa hanan.
Ei saa. Viemäri on tarkoitettu ainoastaan jätevesien kuljettamiseen. Ruuat sekä ruokien sisältämät rasvat voivat tukkia viemärin.
Lämmityspatterissa on ilmaa ja se täytyy ilmata patterin päässä olevasta ilmausruuvista, jolloin ilma poistuu paineen vaikutuksesta. Tähän toimenpiteeseen tarvitset ilmaruuvin avaimen. Ruuvia avatessa ilman poistuminen loppuu ja alkaa tiputtaa vettä. Ruuvi täytyy sulkea huolellisesti, välttääksesi vesivahingon. Mikäli tarvitset apua patterin ilmaamiseen, ota yhteyttä meidän asentajiimme.
Yleisesti ajateltuna wc-istuimen vaihto on suhteellisen helppo prosessi, mikäli uusi wc on samanlainen kuin vanha. Tämä tarkoittaa sitä, että prosessin aikana ei tarvitse tehdä uusia reikiä lattiaan tai muutoksia putkituksiin, viemäröinteihin tai kiinnitysmekanismeihin. Edellä mainitut työt vaativat poikkeuksetta ammattitaitoisen putkimiehen hoitamaan ne, joten kannattaa olla aina ensin yhteydessä putkimieheen ennen kuin aloittaa wc-istuimen vaihtoa itse.
Astianpesukoneen asennus kannattaa jättää suosiolla ammattilaiselle vesivahinkojen välttämiseksi. Pahimmillaan vuotava astianpesukone voi aiheuttaa kymmenen tuhannen euron vahingot. Jos itse asennettu astianpesukone aiheuttaa vesivahingon, pahimmassa tapauksessa kotivakuutus ei korvaa mitään.
Kun ammattilainen asentaa astianpesukoneen, vastuu on ammattilaisella. Mikäli vesivahinko kävisi, ja vesivahingon syyksi ilmenisi asentajan virhe, vahingot korvataan asentajan työskentelemän yrityksen vakuutuksista.