Kyllä voi. Vanhojen talojen sähköistykset täyttävät yleensä sen rakennusajan sähkömääräykset. Vanhat sähkölämmittimet ovat energiatehottomia, automaatiotaso on olematon, ja yleensä pistorasioita ei ole tarpeeksi. Uudistamalla vanhan talon sähköasennukset voi parantaa energiatehokkuutta ja turvallisuutta.
Ammattilainen voi tulla kotiisi tekemään kuntokartoituksen, joka kertoo ovatko sähköasennukset ajan tasalla ja kunnossa. Turvallisuutta voi parantaa esimerkiksi asennuttamalla vikavirtasuojuksen ja vaihtamalla epämääräiset johtosotkut uusiin pistorasioihin.
Hyvällä sähkösuunnittelulla varmistat juuri sinun toiveidesi ja tarpeiden mukaisen lopputuloksen, ja sen ettei jälkiä tarvitse käydä korjailemassa jälkeenpäin.
Ehdottomasti. Asunnon käyttömukavuus ja helppohoitoisuus parantavat elämänlaatua. Tarpeet vaihtelevat iän ja elämäntilanteen mukaan. Lapsiperheet arvostavat yleisesti vaivattomuutta ja seniori-ikäisille suositellaan hyvinvointia tuovat turvallisuutta edistävät ratkaisut pitkään kotona asumisen puolesta. Mukavuuteen siis kannattaa panostaa.
Sulakkeen palaminen johtuu joko ylikuormituksesta eli sähkön tarve on enemmän kuin sulake jaksaa kantaa, tai vaihtoehtoisesti kyseessä voi olla sähkövika eli oikosulku, mikä voi aiheuttaa sähköiskun tai palovaaran. Tilaa sähkömies paikalle tarkastamaan sulakkeen palamisen syy ja samalla korjaamaan se.
Sähköä voi säästää alentamalla lämpötiloja ja sulkemalla sähkölaitteet, joita et käytä. Esim. turhaa päällä olevat valot kannattaa aina sammuttaa. Lämpimän veden lotraaminen kuluttaa sähköä yllättävän paljon. Optimoi lämpimän veden kulutusta esim. lyhentämällä suihkussa käynnin aikaa sekä pesemällä pyykit ja astiat täysillä koneilla. Pyykin pesuveden lämpötilaan kannattaa myös alentaa.
Pidä huolta, että sähkölaitteet eivät pääse tukkeutumaan pölystä. Keittiön sähkölaitteden takaa kannattaa siis putsata pölyt säännöllisesti. Samoin ilmalämpöpumpun sekä IV-koneen suodattimien putsaaminen säännöllisesti lisää laitteen energiatehokkuutta. Mikäli asut sähkölämmitteisessä asunnossa, ilmalämpöpumpun avulla talon lisälämmittäminen pienentää sähkönkulutusta huomattavasti.
Mikään laki ei tätä kiellä, mutta sähköautojen latausohjeissa kielletään jatkojohdon kautta lataaminen. Jatkojohtoa tai tavallista pistorasiaa ei ole tarkoitettu sähkö- tai hybridiauton lataamiseen, ja jatkuva lataaminen edellä mainituista voi aiheuttaa sähköpalon. Mikäli tällainen vahinko käy, on todennäköistä ettei vakuutusyhtiö korvaa vahingosta mitään, jos autoa on ladattu vastoin käyttöohjeita.
Pienimpiä sähkötöitä, kuten lampun vaihto tai sulakkeen vaihto, voi tehdä itse. Vähänkin vaativimpiin sähkötöihin on hyvä kuitenkin tilata sähköalan ammattilainen, ihan jo pelkästään turvallisuussyistä, sillä sähköasennukset ovat luvanvaraista työtä.
Valot kannattaa sammuttaa aina, mikäli tiloissa ei oleskella. Myös energiatehokkaat valaisimet on hyvä sammuttaa. Lamput eivät kärsi sammuttelusta, eikä niiden jatkuva sytyttäminen aiheuta suurempaa energiankulutusta. Valojen pitäminen päällä turhaan lisää sähkönkulutusta.
Latauspistokkeita on 2 erilaista, tyyppi 1 ja tyyppi 2. Eurooppalaisissa autoissa on useimmiten tyypin 2 pistokkeet, jotka ovat olleet vakiona Euroopassa vuodesta 2014 lähtien.
Latauskaapeli, minkä olet sähköautosi mukana saanut, sopii todennäköisesti myös kotilatausasemaasi. Voit tarvittaessa hyödyntää myös tavalliseen pistorasiaan sopivaa matkalatauskaapeliasi kotilatauksessa, mutta varmista ensin ammattilaiselta, että käyttämäsi pistoke kestää latauksen aiheuttaman kuormituksen ja että pidempiaikainen lataus on turvallista.
Palaneessa tulppasulakkeessa sulakkeen päässä oleva nasta on yleensä irronnut sulakkeesta. Nasta voi olla punainen (10A), harmaa (16A), keltainen (20A) tai musta (35A). Nasta ei aina irtoa, joten tällöin palanut sulake täytyy löytää testaamalla. Automaattisulakkeen lauetessa, sulaketaulun kytkin vaihtaa asentoa. Sähköt palautuvat, kun vaihdat kytkimen asentoon I, jolloin sulake on toimintavalmiina.