Aurinkopaneeli katolle Wirmax Solarilta.

Aurinkopaneelit ja akusto

Moni aurinkopaneeleja harkitseva pohtii myös akustoa. Tästä kirjoituksesta saat tarvittavan tiedon siitä, sopiiko akusto juuri sinulle.

Monesti aurinkoisena päivänä, varsinkin kesällä, aurinkovoimala tuottaa enemmän kuin mitä talon kulutus juuri sillä hetkellä on. Ylituotanto myydään pörssihinnalla verkkoon, jonka hinta vaihtelee tunneittain. Vaikka ylituotannon myynti verkkoon voi antaa paremman tuoton kuin sen varastointi (kuten tänä vuonna), mahdollistaa akusto pitkällä tähtäimellä suuremman osan tuotannon hyödyntämisen, jossa säästää ainakin sähkönsiirron hinnan, tuoden näin ollen säästöä. Aina hankinta ei kuitenkaan ole välttämättä järkevää.

Akuston hyödyt

  • Saat varastoitua ylituotannon, jonka voit kuluttaa sateisella tai pilvisellä säällä, tai yöllä.
  • Koska ostat vähemmän sähköä verkosta, säästät sähkönsiirron hinnan akustosta otettavasta sähköstä.
  • Mikäli tarvittavat lisälaitteet ja kytkennät on tehty, akuston avulla voit suojautua sähkökatkoilta. Tämä tuo huoltovarmuutta, ja joissakin tapauksissa se voi myös suojella kotisi laitteistoja joiden ei ole hyvä olla ilman sähköä pitkään.

Akuston tuomat lisäkustannukset

  • Tarvitset hybridi -invertterin (+1000 – 2000 €)
  • Saatat tarvita ylimääräisen kaksisuuntaisen virtamittarin (jos ei invertteriin sisäänrakennettu, +300 €)
  • Mikäli haluat suojautua sähkökatkojen vaikutuksilta, saatat tarvita verkonerotuskeskuksen (+1200 – 1500 €)
  • Akustot ovat usein modulaarisia ja niitä voi kasvattaa myöhemmin, mutta pienimmät ovat yleensä 5 kWh, ja hinta on noin 900 – 1000 € / kWh
  • Suurempi määrä asennustyötä (noin +1200 – 1500 €)
  • Yhteensä lisäkustannuksia syntyy noin 9000 – 10000 €. Tämä summa voi olla suurempi tai pienempi, riippuen akuston koosta tai ottaako sitä aluksi lainkaan.

Kun lisäkustannukset laskee yhteen, moni akustoon kiinnostuksella suhtautuva hankkii hybridi -invertterin ja virtamittarin, mutta jättävät akuston hankinnan myöhempään ajankohtaan, ellei asunto ole alueella jossa sähkökatkot ovat tyypillisiä tai laitteet edellytä jatkuvaa sähkönsaantia.

Akusto tuo silti joka vuosi säästöä

Jos akuston hankkii, voi sen odottaa tuovan lisäsäästöä akuston ja voimalan koosta riippuen esimerkiksi 500 – 1000 € / vuosi. Tämä tarkoittaa, että akuston hankkiminen lisää voimalan takaisinmaksuaikaa esimerkiksi 6 – 7 vuodesta noin 10 – 12 vuoteen, vaikka säästöä tulee vuosittain enemmän. Erityisesti hyötyä voi saada joillakin inverttereillä (kuten Fronius Gen24 Plus), jotka mahdollistavat akuston lataamisen yöllä halvemmalla sähköllä, jos sähkösopimus on sen mukainen. Akustoilla arvioidaan olevan esimerkiksi 20 – 25 vuoden käyttöikä, hieman käyttötavasta riippuen.

Akuston oikea mitoitus

Oikea mitoitus riippuu siitä, paljonko asunto kuluttaa ja haluaako suojautua vain parin tunnin sähkökatkolta (tai sadesäältä), vai haluaako jopa vuorokauden kestävän suojan.

Vuodenajasta riippuen tyypillinen omakotitalo saattaa kuluttaa keskimäärin 0,5 – 3 kW tunnissa. Ennen akuston hankintaa kannattaakin tutustua sähköyhtiön sivustoilla oman talon päivittäiseen kulutukseen. Noin 15 000 kWh vuodessa kuluttava asunto saattaa kuluttaa kesällä 10 – 15 kWh päivässä, ja talvella 30 – 50 kWh. Säästämällä sähköä katkon aikana saa tietysti pidennettyä kestoa.

Pilvisen sään, lyhyen sähkökatkon ja sadesään suojaan riittänee useimmille 5 – 8 kWh akusto, mutta pitempään suojaan tarvitsee suuremman akuston.

Akustojen hintakehitys ja sähköauton akuston hyödyntäminen

Moni arvelee akustojen hinnan tulevan alas kun kysyntä niille kasvaa, ja näin mahdollisesti käykin. Eri kysymys sitten on, että tuleeko akuston hinta alas nopeammin kuin niiden tuoma säästö jos hankinnan tekisi heti, jos akuston kuitenkin haluaa hankkia.

Monilla on myös suuria odotuksia sähköautojen akuston hyödyntämiseen kodin varavirtana. Autosta saisi näin tuplahyödyn. Lisäksi autojen akut ovat merkittävästi kotitalousakkuja halvempia. Tähän ei ole kuitenkaan vielä selkeitä standardeja. Monet sähköautot eivät myöskään toimi 3-vaihe virralla tai salli kaksisuuntaista latausta, jotka olisivat minimiedellytyksiä sille että akustoa voisi hyödyntää kattavasti kodin varavirtana. Latausaseman pitäisi myös olla kaksisuuntainen, tai sitten kodin seinään tarvittaisiin erillinen pistoke kun autoa halutaan hyödyntää varavirtana.

Yhteenveto

Akustot eivät paranna aurinkovoimalan takaisinmaksuaikaa, ainakaan vielä. Jatkuvaa säästöä ne tuovat silti, ja siitä näkökulmasta tarkasteltuna oikein mitoitettu järjestelmä maksaa itsensä takaisin ennemmin tai myöhemmin. Joissakin tapauksissa takaisinmaksuaika ei ole kuitenkaan kaikki-kaikessa, ja akuston hankinta on järkevä ratkaisu lisäkustannuksista huolimatta.

Jos aurinkovoimalat akustolla tai ilman kiinnostavat, kannattaa laittaa viestiä niin etsitään paras mahdollinen ratkaisu kaikin puolin!