Aurinkopaneeli kotiin, mökille, taloyhtiöön, kiinteistöön.

Kannattaako aurinkopaneelien hankinta vuonna 2022 ja siitä eteenpäin?

Aurinkopaneelit ovat jo useamman vuoden ajan olleet ihan hyvä säästökohde ja ekologinen valinta pientaloasujalle, mutta todelliset takaisinmaksuajat houkutelleet: todelliset takaisinmaksuajat ovat olleet olosuhteista riippuen 12-20 vuotta silloisilla sähkönhinnoilla (noin 4 snt / kWh + siirto + sähkövero). Tämä tarkoitti noin 3 – 5 % vuosituottoa sijoitetulle pääomalle, ja järjestelmä ehtisi ehkä juuri maksaa itsensä kerran takaisin ennenkuin tiedossa on tutkimusten mukaan invertterin vaihto (n. 1700 – 2500 € työt mukaan lukien). Koko järjestelmän elinkaaren arvioidaan olevan noin 30 vuotta, mutta se voi kestää pitempäänkin. Verkkoon myydyn sähkön spot -hinnat olivat myös matalat, eli niistä ei saanut juurikaan korvausta. 3 – 5 % vuosituotto ei ole surkea, mutta ei myöskään houkuttelevimmasta päästä.

Mitkä seikat ovat nyt sitten muuttuneet hiljattain, jotka vaikuttavat voimalan kannattavuuteen?

 • Sähkön hinta on yli kolminkertaistunut viimeisen parin vuoden aikana, nyt (7.7.2022) 24kk sopimuksella energian hinta on 14,39 snt / kWh. Sähkön pörssihinnan kehitystä ei kukaan voi tarkkaan tietää, mutta sähkön futuurikauppiaat siis arvottavat sähkön keskihinnan tuohon hintaluokkaan seuraavaksi pariksi vuodeksi. Siirtoineen ja veroineen tämä tarkoittaa, että sähkön hinta on suunnilleen kaksinkertaistunut parin vuoden takaisesta. 
 • Aurinkopaneelien teho on kasvanut nopeasti, parissa vuodessa suhteessa hintaan ja pinta-alaan maksimitehot ovat kasvaneet jopa 20%.
 • Materiaalien hinnat ovat keskimäärin tulleet alas, mutta nyt tässä on ainakin toistaiseksi näkynyt käänne: alumiinin hinta on kasvanut merkittävästi, joka vaikuttaa asennuskiskojen hintaan. Myös Euroopan laajuinen pula inverttereistä on vaikuttanut niiden hintaan nostavasti. Muutama vuosi sitten Euroopassa purettiin kiinalaisilta paneeleilta tuontitariffit, jotka ovat madaltaneet paneelien hintoja ja saatavuutta merkittävästi kuluttajalle.
 • Sähkön spot -hinnat ovat olleet erittäin korkeita päiväsaikaan kun paneelit muutenkin tuottavat eniten. Päivähinnat ovat kevään ja kesän mittaa vaihdelleet 12-60 snt / kWh välillä, viikonloppuja lukuunottamatta (Fingrid). Tämä tarkoittaa, että kuluttajan kenties kannattaa hankkia suurempi voimala jolla myydään isompi osuus sähköstä verkkoon, koska voi siten säästää materiaaleissa ja asennustyössä suhteessa voimalan kokoon.
 • Nykyään materiaalit ja komponentit ovat pitkä-ikäisiä ja huoltovapaita.
 • Ihmisten kulutustottumuksen muutokset esimerkiksi sähköautoilun yleistymisen muodossa mahdollistaa, että suurempi osa tuotetusta sähköstä voidaan hyödyntää omaan käyttöön.

Siis: Sähkön kokonaiskustannukset ovat kuluttajalle lyhyessä ajassa jopa kaksinkertaistuneet, materiaalien kustannustehokkuus on ainakin hetkellisesti saavuttanut lakipisteensä ja korkeat pörssihinnat tekevät isohkon voimalan järkeväksi vaihtoehdoksi, jolloin kuluttaja voi säästää suhteessa säästää materiaaleissa ja työssä. Kaikkien näiden tekijöiden summa tekee hankinnan mielenkiintoiseksi vaihtoehdoksi monille.

Ihan aina aurinkopaneeleja ei kuitenkaan kannata hankkia. Tässä muutama esimerkki tilanteista, jotka voivat vaikuttaa kielteisesti hankinnan järkevyyteen:

 • Pihalla on talon etelä- tai länsipuolella suuria puita tai muita varjostavia elementtejä, joiden varjo peittää katon merkittäväksi osaksi päivää tai katon lappeet osoittavat pohjoiseen tai lähes pohjoiseen.
 • Taloon on tiedossa kattoremontti esimerkiksi 15 vuoden sisällä.
 • Talon vuosikulutus on matala, esimerkiksi alle 8000 kWh vuodessa. Tällöin sähkön hinta ei ole välttämättä kynnyskysymys. Melko pienenkin kulutuksen asuntoon sopivan kokoinen voimala voi olla taloudellinen ratkaisu.
 • Sähkösopimuksesi on voimassa vielä melko pitkään ja se on huomattavasti markkinatasoa edullisempi ja uskot toimialan hintojen suhteessa voimaloiden tehokkuuden muuttuvan ajan saatossa sinulle suotuisampaan suuntaan.
 • Et pysty hyödyntämään kotitalousvähennystä. Huomaa kuitenkin, että hankinta voi silti kannattaa jos lopputarkastuksesta on vain vähän aikaa.
 • Aurinkovoimalan hankinta on merkittävä sijoitus, yleensä 6 000 € – 12 000 € välillä voimalan koosta ja kotitalousvähennyksestä riippuen. Vaikka voimala tuo kotitaloudelle varmaa säästöä, ei voimalaan välttämättä kannata laittaa viimeisiä rahojaan jos on muutenkin tiukoilla. 

Eli kannattaako hankkia aurinkopaneelit juuri nyt? Kyllä, jos sopivat kriteerit täyttyvät sinun kohteessasi. En itse hankkinut paneeleja pari vuotta sitten, mutta nyt hankin monilla mittapuilla ylimitoitetun voimalan jonka arvioin tuovan minulle parhaan takaisinmaksuajan. Monilla pientaloalueilla erityisen hyviä kohteita aurinkovoimaloille on omalta arviolta 20-30 % taloista, tarkoittaen että voimalan realistinen takaisinmaksuaika voi olla ostajalle 6-8 vuoden luokkaa. Toisissa kohteissa takaisinmaksuaika voi olla pitempi, jolloin itse ajattelen että päätöksen tukena on hyvä olla lisäksi esimerkiksi ideologisia (ympäristö) perusteluita tai ymmärrys ja hyväksyntä pienemmästä tuotto-odotuksesta. 

Toimiala kehittyy hurjaa vauhtia ja samoin siihen liittyvä teknologia. Sähkön hinnat voivat tulla alaspäin, joka näkyy hinta-eroina eri mittaisia sähkösopimuksia solmiessa. Kuitenkin sähkön hinnat kasvavat keskimäärin 2 % vuosittain (Tilastokeskus), joten hintojen kannattaa olettaa voimalan elinkaaren aikana kasvavan ennemmin kuin laskevan. 

Jos mietit millaiset voimalavaihtoehdot voisivat sopia juuri sinun kotiisi, voit tehdä tältä sivustolta löytyvän aurinkolaskurin tai olla meihin suoraan yhteydessä, jolloin saat meiltä tarkan ja rehellisen arvion voimalan kannattavuudesta.