Wirmax - Sähkösampo - Sähköpörssi
, ,

Sähköpörssi – Miksi sähkön hinta vaihtelee Suomessa ja miten voin vaikuttaa omiin sähkökuluihin?

Mikä ihme on sähköpörssi ja miksi sähkön hinta vaihtelee Suomessa niin voimakkaasti? Keräsimme tähän blogiin vastauksen näihin ja moniin muihin yleisimpiin kysymyksiin sekä väitteisiin liittyen sähkömarkkinoihin Suomessa.

Tässä blogissa käsitellään seuraavia aiheita:

 • Mikä on sähköpörssi?
  • Miksi sähkön hinta vaihtelee sähköpörssissä?
  • Väite: Sähkön hinta on aina korkea talvella ja alhainen kesällä.
  • Väite: Sääolosuhteet eivät vaikuta merkittävästi sähkön hintaan.
  • Väite: Polttoaineiden hinnat eivät vaikuta sähköön, koska suurin osa sähköstä tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä.
  • Väite: Sähkön hinta määräytyy vain paikallisesti, eikä kansainvälisillä markkinoilla ole vaikutusta.
 • Sähköpörssi – Miten voin vaikuttaa omiin kustannuksiin?
  • Väite: Pörssisähkö ei tuota säästöjä pitkällä aikavälillä.
  • Väite: Pienet säästötoimenpiteet eivät vaikuta merkittävästi sähkölaskuun.
  • Väite: Uusiutuvaan energiaan investoiminen on liian kallista yksityishenkilöille. 
 • Pienennä sähkölaskuasi Wirmaxin Sähkösampon avulla.

Mikä on sähköpörssi?

Suomi kuuluu Nord Pool -sähköpörssiin, joka on Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteinen markkina. Sähköpörssi toimii kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että sähkön hinta määräytyy sen perusteella, kuinka paljon sähköä on saatavilla ja kuinka paljon sitä tarvitaan. Esimerkiksi mikäli Ruotsissa tuotetaan ylimääräistä sähköä, voidaan sitä myydä Suomeen, jossa on kyseisenä hetkenä pulaa sähköstä. Sama logiikka toimii myös päinvastoin.

Miksi sähkön hinta vaihtelee sähköpörssissä?

Väite: Sähkön hinta on aina korkea talvella ja alhainen kesällä.

Vastaus: Vaikka sähkön hinta on usein korkeampi talvella ja alhaisempi kesällä, se riippuu myös monista muista tekijöistä, kuten sähkön tuotantokapasiteetista ja kansainvälisestä kysynnästä.

Väite: Sääolosuhteet eivät vaikuta merkittävästi sähkön hintaan. 

Vastaus: Sääolosuhteilla on suuri vaikutus sähkön hintaan, koska ne vaikuttavat esimerkiksi tuuli- ja vesivoiman tuotantoon. Sateiset ja tuuliset päivät voivat laskea hintoja, kun taas kuivat ja tyynet päivät voivat nostaa niitä.

Väite: Sähkön hinta määräytyy vain paikallisesti, eikä kansainvälisillä markkinoilla ole vaikutusta. 

Vastaus: Sähkömarkkinat ovat kansainvälisiä, ja esimerkiksi Saksan tai Ruotsin sähkömarkkinoiden tilanne voi vaikuttaa myös Suomen sähkön hintaan. Sähkön siirtoyhteydet maiden välillä vaikuttavat hintojen vaihteluihin.

Sähköpörssi – Miten voin vaikuttaa omiin kustannuksiin?

Väite: Pörssisähkö ei tuota säästöjä pitkällä aikavälillä.

Vastaus: Pörssisähkö voi tuoda merkittäviä säästöjä pitkällä aikavälillä, jos kuluttaja pystyy ajoittamaan sähkönkäyttönsä edullisiin ajankohtiin. Pörssisähkössä hinnat vaihtelevat tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan, ja kuluttajat voivat hyötyä alhaisista hinnoista esimerkiksi öisin tai silloin, kun tuuli- ja vesivoiman tuotanto on korkealla. Lisäksi pörssisähköön liittyy yleensä vähemmän kiinteitä kustannuksia kuin perinteisiin sähkösopimuksiin, mikä voi johtaa säästöihin pitkällä aikavälillä.

Väite: Pienet säästötoimenpiteet eivät vaikuta merkittävästi sähkölaskuun. 

Vastaus: Pienetkin energiansäästötoimenpiteet, kuten energiatehokkaiden laitteiden käyttö ja valojen sammuttaminen, voivat kerryttää merkittäviä säästöjä pitkällä aikavälillä.

Väite: Uusiutuvaan energiaan investoiminen on liian kallista yksityishenkilöille. 

Vastaus: Vaikka uusiutuvaan energiaan, kuten aurinkopaneeleihin, investoiminen voi vaatia alkuinvestoinnin, se voi tuoda pitkällä aikavälillä merkittäviä säästöjä sähkölaskuissa ja vähentää riippuvuutta markkinahintojen vaihteluista.

Pienennä sähkölaskuasi Wirmaxin Sähkösampon avulla.

Wirmax on kehittänyt Sähkösampon, joka on valmistettu luotettavista eurooppalaisista komponenteista ja ohjelmistoista. Sähkösampon avulla voit ohjata sähkönkulutuksesi ajankohtiin, jolloin sähkön hinta on sinulle edullisinta. Tämä laite on esimerkki laajasta pörssisähkön hallinnasta. Esimerkiksi lokakuussa 2023 havaitsimme, että Sähkösammon käyttäjät maksoivat pörssisähköstä keskimäärin lähes 50% vähemmän kuin ne, joilla ei ollut Sähkösampoa.

Pörssisähkön ostohinnan puolittaminen voi tuoda noin 400 € säästön jokaista 10 000 kWh kulutusta kohden. Esimerkiksi:

 • 10 000 kWh vuosikulutus – 400 € säästöä
 • 15 000 kWh vuosikulutus – 600 € säästöä
 • 20 000 kWh vuosikulutus – 800 € säästöä
 • 25 000 kWh vuosikulutus – 1000 € säästöä
 • 30 000 kWh vuosikulutus – 1200 € säästöä
 • 40 000 kWh vuosikulutus – 1600 € säästöä

Haluatko ottaa askeleen kohti pienempiä sähkölaskuja? Pyydä meiltä ilmainen kartoitus ja tarjous, tai täytä alla oleva lomake, niin olemme sinuun yhteydessä!

Tarjouspyyntölomake – Automaatio