Vesivahinko.

Vesivahingot kuriin pienillä teoilla

Suomessa tapahtuu noin 100 vuotovahinkoa joka päivä. Vesivahingot ovat erittäin ongelmallisia, sillä pieni ja huomaamaton vuoto saattaa paljastua vasta kuukausien tai jopa vuosien kuluttua, jolloin rakenteet ovat päässeet vaurioitumaan jo pahoin. Vakuutus korvaa useimmiten äkilliset ja odottamattomat vahingot, mutta pitkään rakenteissa muhinut vesivahinko ei ole äkillinen tapahtuma, joka usein jää vakuutusyhtiön vahingonkorvausten ulkopuolelle.

Vakuutusyhtiöt ovat tiukentaneet vuosien mittaan linjojaan vuotovahinkojen suhteen, mitä vanhempi putkisto, sitä vähemmän vahingonkorvauksia vakuutusyhtiöt maksavat.

Putkistojen kunto on syytä selvittää tietyin väliajoin

Putkistojen ja laitteiden kunnon ja toimintakyvyn säännölliset tarkastukset ehkäisevät vahinkojen syntymistä. Vesiputkien taloudellinen käyttöikä on noin 25 vuotta, mutta oikein hoidettuina ja huollettuina ne saattavat kestää jopa yli 50 vuotta.

Jopa joka kuudes vesivahinko johtuu astianpesukoneen virheellisestä kytkennästä tai vesiletkun rikkoutumisesta. Pesukoneen alle asennettu vuotokaukalo ei estä vahinkoa, mutta ilmaisee sen hyvissä ajoin, kun vesi pääsee kaukaloa pitkin lattialle, josta se on helppo havaita.

Piilossa oleva tihkuvuoto voi pitkään jatkuessaan kastella kiinteistön rakenteita pahoin. Jos rakenteissa on ehtinyt kehittyä homeitiöitä, ne ovat saattaneet saastuttaa tiloja laajemminkin. Tiputtava hana tai wc-istuin voivat myös aiheuttaa tuhansien eurojen turhan vesilaskun taloyhtiössä.

Mikäli vesi pääsee kastelemaan alapuolella olevia asuntoja, vahingot voivat olla jopa satoja tuhansia euroja. Kustannusten päälle tulevat kuivatuksien, siivousten ja väliaikaisasunnon haitat ja vaivannäkö.

Vesivahinko edennyt kellariin asti.

Kuinka asukas voi itse ennaltaehkäistä vesivahinkoja?

Vesivahinkoja voi ennaltaehkäistä yksinkertaisilla toimenpiteillä. Pesukoneita ei tulisi jättää päälle, kun asunnosta poistutaan sekä niiden hanat tulisi sulkea. Samoin kun koti on pidemmän ajan tyhjillään, putkiston pääsulku kannattaa sulkea kodin tyhjillään olon ajaksi ja valuttaa putket tyhjiksi. Hanojen ja suihkusuuttimien suodattimet kannattaa puhdistaa välillä, ne voi kiertää auki ja puhdistaa itse. Myös lavuaarin poistoputki ja suihkutilan lattiakaivo kannattaa puhdistaa, esim. kaatamalla niihin viemärinaukaisunestettä. On saatavilla myös erilaisia vesivuotojen ilmaisujärjestelmiä, joilla voi osaltaan ennaltaehkäistä vesivahinkoja.

Isompia toimenpiteitä ei kannata ryhtyä tekemään itse. Lain mukaan taloyhtiön on pidettävä kunnossa mm. lämmitys-, vesi- ja viemäri- sekä ilmanvaihtojärjestelmät. Osakkaan tai asukkaan asia on ilmoittaa näihin liittyvistä vioista taloyhtiölle.

Putkiremontit ja pienempimuotoisetkin korjaukset vuotaville putkille on tärkeää tehdä oikein ja ammattimaisesti. Kun ammattilainen hoitaa korjaukset ja remontit, sillä on merkitystä vakuutuksen näkökulmasta. Vakuutusyhtiö voi kieltäytyä maksamasta vahingonkorvauksia, jos asennustyö on tehty itse. Korjaustöissä on myös olennaista huomioida laajempi kokonaisuus eikä pelkästään vuotavaa kohtaa.

Tiskikoneen ja pyykinpesukoneen letkut ovat tyypillisiä vesivahinkojen aiheuttajia, joten niitä on myös syytä pitää silmällä ja uusia tietyin väliajoin, jotta vesivahingoilta vältyttäisiin. Jo yli viisi vuotta vanhan astianpesukoneen poistoputki on vuotoriski.

Putkistojen käyttöikään on mahdollista vaikuttaa omalla huolellisella toiminnalla. Putkivuotojen ennaltaehkäisemiseksi käyttövesiputkiston ja lämpöverkon kunto kannattaa tarkastuttaa ammattilaisella säännöllisesti, samoin putkiston paineet sekä käyttövesi- ja lämmitysputkiston varoventtiilin toimivuus.

Talvi aiheuttaa putkien jäätymistä

Talvi voi olla usein putkistoille haasteellista aikaa, kun pakkaset lisäävät putkirikkojen riskiä. Riskipaikoissa olevat, jäätymiselle alttiina olevat putket tulisi eristää hyvin huolellisesti, esimerkiksi autotallit ja varastot, joita pidetään viileämpinä. Jäätymisvaurioiden ennaltaehkäisyyn voi käyttää apuna termostaatilla varustettuja pakkasvahteja.

Kovilla pakkasilla putkien umpeen jäätymistä voidaan myös estää valuttamalla vettä, jos tiedetään jäätymisriskin olevan olemassa. Pienikin virtaus riittää tähän, sillä liikkeessä oleva vesi ei pääse jäätymään.

Putket kannattaa eristää hyvin niissä kohdissa, joissa ne ovat alttiimpia kylmälle. Tilannetta voi parantaa sähkövastuksilla, jotka ovat tarkoitettu putkien jäätymisen ennaltaehkäisyyn, joita saa alan ammattilaisten asentamina. Maassa kulkevia putkia voidaan eristää esimerkiksi styroksilla. Myös lumi suojaa putkia, mutta vähälumisina talvina putkien jäätymisen riski on aina paljon suurempi.

Vesivahingon johdosta kaikki lattiapinnat kastuneet.

Milloin on syytä epäillä putkivuotoa?

Jos huomaat veden kulutuksen olevan yhtäkkiä yllättävän suurta, se voi olla merkki putkivuodosta. Vedenkulutuksen seuraamiseen älykkäät, optiset vesimittarit ovat erinomainen vaihtoehto. Mittari tunnistaa vuodon ja hälyttää siitä heti ennen kuin vahinko ehtii pahaksi. Paikkoihin, joissa riski on suuri, kuten esimerkiksi tiskikoneen yhteyteen, voidaan myös asentaa vuotovahteja. Vuotovahdit ovat järjestelmiä jotka tunnistavat vuodon ja sulkevat päävesijohdon automaattisesti.

Vesikiertoisen lämpöverkon painetta kannattaa tarkkailla painemittarista. Paineen putoaminen verkosta kertoo muun muassa lämpöverkon paineastian viasta tai verkostovuodosta. Mikäli lämmitysverkon paine laskee, todennäköisesti suljetun järjestelmän vesi vuotaa jonnekin.

Vesivahinko on tulipalon lisäksi yksi kiinteistöjen tuhoisimpia vahinkoja. Kiinteistön putki- ja viemäriongelmat ovat niistä kaikista yleisimpiä, ja niiden lisäksi tulipalon sammuttaminen voi aiheuttaa vesivahingon. Kiinteistön vesivahinkoon voi yleensä ja kannattaakin varautua, koska vahingon aiheuttamat remonttikustannukset ovat usein todella isoja.